De versterking van huizen in Groningen duurt in het huidige tempo nog tot 2034, stelt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in een maandag verschenen rapport. Het oorspronkelijke doel was om de operatie in 2028 af te hebben.
De Nationaal Coördinator Groningen erkende onlangs al dat het werk mede door capaciteitsgebrek drie tot vier jaar langer duurt. Het SodM heeft het nu dus over 2034.
"In het belang van de fysieke en mentale gezondheid van de mensen in Groningen moet de versterkingsopgave snel worden afgerond", aldus het SodM. “Ik maak mij zorgen om de gezondheid en het welzijn van de mensen in Groningen. Het lange wachten sloopt mensen,” aldus Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen.
De afgelopen vijf jaar heeft de NCG pakweg 5687 huizen versterkt tegen aardbevingen, maar er moeten nog minstens 10.000 woningen versterkt worden voor inwoners van het gaswinningsgebied. Het SodM zegt dat er afgelopen jaar 1223 woningen zijn opgeleverd, minder dan de geplande 1400.
De kans op een zwaardere aardbeving wordt wel kleiner. Na het stoppen van de gaswinning in het Groningen-gasveld blijft er nog enige tijd bodembeweging (bodemdaling en aardbevingen) optreden. Dit komt doordat de druk in het gasveld zich nog moet aanpassen. De kans op zwaardere bevingen is afgenomen, maar er is nog steeds een kleine kans (1%) op een beving met een magnitude van 4,0 of hoger. Dit is lager dan voor 2018, toen deze kans nog 5,5% was. Doordat de bevingen in het Groningen-gasveld relatief ondiep plaatsvinden en de grond veel klei bevat, kunnen kwetsbare gebouwen geheel of gedeeltelijk instorten bij een dergelijke magnitude.