Sociale Agenda Nij Begun richt zich op betere toekomst voor Groningen en Noord-Drenthe

23 jan , 17:15 Nieuws
gh igftxcaa9ghl
via Provincie Groningen

Nij Begun moet een beter leven en toekomst bieden voor Groningers en Noord-Drenten in het aardbevingsgebied. De basis is meer kansen voor kinderen, minder armoede, een goede gezondheid en betere leefbaarheid. Kwartiermaker Henk Nijboer presenteerde donderdag de Sociale Agenda van Nij Begun voor Groningen en Drenthe.

Henk Nijboer overhandigde de sociale agenda aan leerlingen van de school en de kinderburgemeester van Midden-Groningen, omdat zij de betere toekomst vertegenwoordigen waarop de agenda zich richt. En aan bestuurders vanuit het Rijk en de regionale overheden: minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), staatssecretaris Eddie van Marum (Herstel Groningen), gedeputeerde Susan Top (coördinerend gedeputeerde Nij Begun) en burgemeester van Oldambt Cora-Yfke Sikkema (bestuurlijk trekker sociale agenda).

De sociale agenda komt voort uit honderden gesprekken met inwoners, organisaties, vrijwilligers, gemeenten, Rijk, experts en vele anderen. Uit deze gesprekken zijn drie fundamenten vastgesteld, die zijn uitgewerkt in zestien maatregelen.

Drie fundamenten onder de sociale agenda

Stimuleren van gemeenschapszin en trots

De gemeenschapszin en trots wordt gestimuleerd, door onder meer verenigingen, sportclubs, vrijwilligersorganisaties, buurt- en dorpshuizen te ondersteunen. Ook moet de Groningse en Drentse cultuur worden gestimuleerd.

Er eerder bij zijn

Er eerder bij zijn’ is het tweede fundament. De grootste investering is het vergroten van de wereld van onze kinderen door meer uren op de basisschool aan te bieden. Elk kind krijgt de kans om een muziekinstrument te leren spelen, te sporten en zich verder te ontwikkelen. Leerlingen krijgen minimaal twee uur extra les. Sommige scholen krijgen zes uur extra les beschikbaar. Zo wil men ook mentale ondersteuning bieden.

Fundamentele problemen structureel aanpakken

Het derde fundament is ‘fundamentele problemen structureel aanpakken’. Nij Begun wil ook fundamentele problemen structureel aanpakken. Langdurige armoede in families, schulden en een gebrek aan leesvaardigheid vragen langjarige programma’s, om die problemen echt aan te pakken. Zo wordt geïnvesteerd in lees- en digitale vaardigheden, worden mensen met schulden geholpen en wordt voortijdige schooluitval bestreden.

Investering komende dertig jaar

Voor de Sociale Agenda is over een periode van dertig jaar 3,5 miljard euro beschikbaar. Dit jaar begint kwartiermaker Henk Nijboer met zijn team aan het uitwerken van de plannen van de Sociale Agenda. De eerste maatregelen starten in de loop van dit jaar.

Daarnaast is voor Groningen en Noord-Drenthe de komende dertig jaar 200 miljoen euro per jaar beschikbaar voor sociaal en economisch perspectief. De helft van het geld is voor sociale aangelegenheden (zorg, welzijn en onderwijs), de andere helft is bestemd voor een economisch programma. Voor de isolatie van woningen in deze gebieden is de komende tien jaar nog eens 1,65 miljard euro opzij gezet.