SENSE Noord-Nederland: toename van bezoekers en meer soa bij risicogroepen

10 apr 2018, 15:05 Nieuws
info sense ggd groningen2
GGD Groningen

In 2017 hebben 6.412 mensen uit Groningen en Drenthe Sense Noord-Nederland bezocht voor een onderzoek naar een Seksueel Overdraagbare Aandoening, oftewel een soa-onderzoek.

Het percentage jongeren beneden 25 jaar die gewaarschuwd zijn en mannen die seks hebben met mannen onder de bezoekers is in beide provincies gestegen, meldt de GGD Groningen.

Voornaamste doelgroepen

Net als in de voorgaande jaren is meer dan de helft van de bezoekers jonger dan 25 jaar. Daaropvolgend komen er veel mannen die seks hebben met mannen langs op de spreekuren. Het aantal bezoekers in deze groep is net als in het jaar daarvoor sterk gestegen.

“De toename van de bezoekers onder de genoemde doelgroepen is misschien verontrustend, maar we zijn wel blij dàt deze groepen zich actief laten testen,” zegt Fokke Postma, operationeel coördinator seksuele gezondheid bij GGD Groningen en Drenthe.

"We hebben net als voorgaand jaar veel ingezet op het bereiken van deze doelgroepen met advies om een soa-test te doen. Met de website mantotman.nl en de inloopspreekuren maken we het testen voor mannen laagdrempeliger. De jonge mensen die gewaarschuwd zijn voor een soa is ook een belangrijke doelgroep om zich snel te laten testen omdat zij voor verspreiding van soa’s kunnen zorgen en dat willen we tegengaan."

Chlamydia in de meeste gevallen

Het ‘vindpercentage’ van een soa in 2017 lag op 24 procent in de provincie Groningen en op 17 procent in de provincie Drenthe. Chlamydia komt in beide provincies nog steeds het meeste voor, namelijk bij 73 procent van de diagnoses in Groningen en bij 71 procent van de diagnoses in Drenthe.

Chlamydia werd vooral ontdekt bij heteroseksuele jongeren tot 25 jaar. Naast deze stijging bij de jongeren was er in beide provincies in 2017 bij de doelgroep mannen die seks hebben met mannen een lichte stijging te zien van syfilis, gonorroe en hiv.

Sense Noord-Nederland

Sense Noord-Nederland is onderdeel van de drie noordelijke GGD’en en ontwikkelt en organiseert samen met andere instellingen preventieactiviteiten op het gebied van seksuele gezondheid. De belangrijkste doelgroepen zijn: jongeren tot 25 jaar, mannen die seks hebben met mannen, migranten en prostituees.