Schoolkinderen in Groningen doen mee met tweede ‘Week van de Schooltuin’

mei 22 2023, 14:25 Nieuws
347558307 3795879420638723 2439375710137166573 n schooltuin gemeente groningen
In de gemeente en provincie Groningen doen basisschoolleerlingen mee aan de ‘Week van de Schooltuin’. In deze tweede ‘Week van de Schooltuin’ leren kinderen hoe ze zelf groente en fruit moeten zaaien, verzorgen en oogsten.
Er zijn vier schooltuinen in Groningen: in Beijum, Helpman, Paddepoel en op Westpark. Op de schooltuinen krijgen leerlingen van groep 1 tot en met 8 natuuronderwijs. Ze krijgen les over de seizoenen, insecten, paddenstoelen, vogels en meer. Leerlingen in groep 6 krijgen een stukje grond om groenten op te verbouwen. De afdeling Natuur- en Duurzaamheid Educatie (NDE) in Groningen heeft volgens de gemeente het schooltuinieren al meer dan 50 jaar 'gelukkig goed in de vingers'.
Over heel het land gaan de komende week bijna 50.000 kinderen tot en met vrijdag 26 mei met schooltuinieren aan de slag. Dit is een ruime verdubbeling ten opzichte van de eerste editie van de Week van de Schooltuin. Lokale NME (Natuur-en Milieu Educatie)-centra, moestuincoaches en vrijwilligers op schooltuincomplexen staan klaar om scholen te ondersteunen.

Record zaadjes zaaien

Het motto van de tweede editie van de Week van de Schooltuin is: samen zaaien, samen groeien. Leerlingen, juffen en meesters en moestuincoaches zullen deze week onder andere een recordaantal zaadjes zaaien. Voor scholen, die zelf niet over een schooltuin beschikken, zijn er eenvoudige, laagdrempelige lessen ontwikkeld. Ook zal dit jaar voor de tweede keer de Gouden Wortel worden uitgereikt aan een gemeente die zich volop inzet voor het schooltuinwerk.

Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten

De Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten zetten zet zich in om elk kind in de basisschooltijd toegang te geven tot een schooltuin. Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groenten, fruit en bloemen, draagt bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. Een schooltuin is een plek waar alle kinderen tot bloei kunnen komen. De Alliantie is een initiatief van Adviesbureau Beleef & weet, Vereniging GDO (Netwerk van lokale NME organisaties), IVN Natuureducatie, Rob Baan (Koppert Cress) en Simon Groot (East-West Seed).
Kijk voor meer informatie, activiteiten en de Gouden Wortel-verkiezing: alliantieschooltuinen.nl/week-van-de-schooltuin