Ruim 380 mbo- en hbo-studenten werkten samen aan oplossingen voor actuele zorguitdagingen bij organisaties in Noord-Nederland tijdens de Gezondheidschallenge Health Noord.
Ruim 380 studenten namen vorige week donderdag deel aan challenges uit de praktijk in Noord-Nederland. Op verschillende locaties in Groningen en Drenthe deden 240 mbo- en hbo-studenten mee aan de tweede editie van de Gezondheidschallenge Health Noord. Ook in Friesland werden nog twee gezondheidschallenges georganiseerd met 140 studenten.
Tijdens dit evenement kregen studenten de kans om samen te werken aan zes praktijkgerichte uitdagingen die deze keer werden aangeleverd door Martini Ziekenhuis, Valtes, De Hoven, HANNN, Gemeente Midden-Groningen, Zorg Innovatie Forum en Vitaliteitscampus.
Door samen te werken aan realistische zorgvraagstukken, ontwikkelen zij innovatieve, toepasbare ideeën voor het behoud van betaalbare, toegankelijke zorg in de regio. Daarnaast versterken de studenten tijdens deze opdracht hun multidisciplinaire vaardigheden, creatief denken en probleemoplossend vermogen.
Samenwerken aan realistische uitdagingen
De Gezondheidschallenge Health Noord is een terugkerend initiatief om de samenwerking tussen onderwijs en de zorgpraktijk te versterken, zodat studenten zich nog beter kunnen voorbereiden op de toekomst van de zorg. Studenten van verschillende mbo- en hbo-opleidingen doen praktijkervaring op door samen te werken aan actuele vraagstukken binnen de zorgsector met professionals uit deze sectoren.
Een van de deelnemende studenten: “Het was ontzettend interessant, leuk en enerverend. Ik heb veel geleerd en ben geïnspireerd door het vraagstuk en de interviews in de praktijk.”
Bij Valtes onderzochten studenten bijvoorbeeld manieren om jonge mantelzorgers beter te bereiken en ondersteunen. In het Martini Ziekenhuis werkten zij aan het ontwerp van wachtruimtes volgens 'healthy environment'-principes, gericht op een aangename en stressverlagende omgeving. In de Tirrel in Winsum dachten studenten na over het slim inzetten van technologie om het dagelijks leven van bewoners met dementie in een nieuwe woonzorgvoorziening van De Hoven veiliger en leuker te maken, en om zorgverleners te ontlasten.
De opdrachtgevers beoordeelden de oplossingen die de studenten presenteerden. De meest kansrijke ideeën worden in samenwerking verder ontwikkeld en mogelijk geïmplementeerd. "Het is geweldig om te zien hoe studenten van verschillende opleidingen samenwerken aan ons concrete vraagstuk en aan het eind van de dag met advies komen waar we echt iets mee willen doen!" aldus een van de opdrachtgevers.
De volgende editie van de Gezondheidschallenge vindt plaats op 13 februari 2025.