Roze Zaterdag: "In Groningen mag je zijn wie je bent"

22 jun , 21:10 Nieuws
1 1
Groningen viert Roze Zaterdag. Voor de derde keer organiseert de stad deze bijzondere dag, eerder was dit in 1985 en 2011.
De dag begon met een speciale kerkdienst in de A-kerk, gevolgd door de traditionele parade, de Pride Walk. Deze Roze Zaterdag is het hoogtepunt van het Queer Year Groningen, dat gevierd wordt met een uitgebreid programma.
19 1
Roze Zaterdag is de kans voor steden om zich van diens lhbtiqa+ vriendelijkste kant te laten zien en dat is Groningen gelukt. Tijdens Roze Zaterdag in Groningen staat centraal dat "we de diversiteit vieren en tegelijkertijd aandacht vragen voor de positie van de lhbtiqa+ gemeenschap".
Rond de Schuitemakersstraat achter het Museum aan de A was een infomarkt. Verder was er een gevarieerd programma op het Pink Podium bij Museum aan de A, met onder meer een dragshow 'Drag me to the A'. In de A-kerk konden belangstellenden 'De Liefde Vieren'.
20
Op de Grote Markt startte het muzikale programma met het homo mannenkoor 'Zangzaad', gevolgd door het Gemengd Dameskoor, vervolgens trad de Groningse zanger Pieter van der Zweep op. Hoogtepunt was het optreden van Willeke Alberti, waarbij de Grote Markt vol stond.
20240622 184016
Aansluitend werd om 19.00 uur de sleutel van Roze Zaterdag door gaststad Groningen overgedragen aan een delegatie van de gaststad van volgend jaar Zaanstad door wethouder diversiteit Manouska Molema en gedeputeerde Tjeerd Dekker. De wethouder vertelde eigenlijk de sleutel nog wel even te willen houden en Dekker gaf aan emotioneel te zijn over de dag. De volgende editie staat volgend jaar gepland op 28 juni.
20240622 190725
Zaterdagavond zijn er ook nog optredens van onder meer Sophie Straat en House of Vineyard. In de Zwanestraat is de Streetpride met DJ's en artiesten van Groningse bodem en daarbuiten. Roze Zaterdag wordt afgesloten in The Palace met een officiële Afterparty.
20240622 115602