Raadsfracties stellen vragen over “explosieve toename thuis- en daklozen”

30 nov 2022, 13:55 Nieuws
joram krol daklozenopvang stadspartij 100 voor groningen
Stadspartij 100% voor Groningen en ChristenUnie hebben dinsdag vragen ingediend over de "explosieve toename van thuis- en daklozen" voor het vragenuur van woensdag.
Dit naar aanleiding van een alarmerend bericht over de enorme toename van de aantallen thuis- en daklozen, die de fracties maandag ontvingen. Hierdoor is een groot en schrijnend tekort aan opvangplaatsen ontstaan. In een jaar tijd is er landelijk onder jongeren een toename van 50 procent te zien van het aantal thuis- en daklozen. Bij volwassenen is dat 25 procent.
“Wij maken ons grote zorgen over deze ontwikkeling en willen van het college weten of er signalen zijn van oplopende aantallen thuis- en daklozen in onze gemeente", zegt raadslid Yaneth Menger van Stadspartij 100% voor Groningen.
Het Leger des Heils maakt zich ook grote zorgen over de toename van het aantal thuis- en dakloze jongeren. Zij geven aan dat een mogelijke oorzaak ligt in het stoppen van de jeugdzorg zodra een kind 18 jaar wordt. Maar ook dat jongeren soms een huis uit moeten vanwege de kostendelersnorm zodra ze 21 jaar worden.
Peter Rebergen van de ChristenUnie: “Zijn er in de gemeente Groningen genoeg opvangplekken om de eventuele extra instroom aan te kunnen, ook specifiek voor jongeren? En hoe denkt de gemeente daar anders in te kunnen voorzien?".
De oorzaken van de forse toename in het aantal thuis- en daklozen is niet direct duidelijk. “Heeft de gemeente Groningen signalen dat de toename te maken heeft met hogere energieprijzen en inflatie? Hoe houdt de gemeente Groningen deze ontwikkelingen in de gaten?”, zegt Menger.
Stadspartij 100% voor Groningen en ChristenUnie dienden zojuist mondelinge vragen voor het vragenuur van woensdag in.
(Bron: ingezonden bericht)