Raad van State staat vuurwerk toe, maar rechtbank doet donderdag pas uitspraak over concerten Rammstein

05 jul 2023, 16:00 Nieuws
rammstein at stadio olimpico grande torino turin july 12th 2022 cc by sa 40 dennis radaelli wikipedia
Rammstein mag vuurwerk gebruiken tijdens zijn concerten donderdag en vrijdag in het Stadspark in Groningen. Dat heeft de Raad van State (RvS) woensdagochtend besloten.
De stichting Natuurbeschermingswacht uit Meppel had bezwaar gemaakt tegen een ontbrandingsvergunning verleend door het college van Gedeputeerde Staten van Groningen voor de concerten van Rammstein op 6 en 7 juli in het Stadspark.
De Raad van State heeft hierin een belangenafweging gemaakt, waarbij besloten is dat Rammstein vuurwerk mag gebruiken. In dit geval woog "het belang van de organisatie zwaarder dan die van de Natuurbeschermingswacht", aldus de RvS.
Hierbij gaat het erom dat vuurwerk een belangrijk onderdeel is van de concerten en bovendien gaat het om theatervuurwerk. Dat is volgens de RvS anders dan gewoon vuurwerk. Het gaat meer om het lichteffect dan om het geluid.
Of de concerten doorgaan, is afhankelijk van de tweede zitting van woensdag. Die dient om 13.00 uur in de rechtbank in Groningen.
Die zaak richt zich onder meer op de geluidsnormen rond de concerten van Rammstein en het mogelijke geluidsoverlast die de concerten opleveren. De organisatie heeft een eenmalige vergunning gekregen van de gemeente Groningen om 103 decibel geluid te produceren in plaats van 100 decibel.
Woensdagmiddag stonden meerdere zittingen gepland bij de rechtbank, die de stichting had ingediend tegen de gemeente. De rechtbank gaat donderdag uitspraak doen in deze drie zaken, meldt RTV Noord .
De uitspraak wordt enkele uren verwacht voor het begin van het concert. De zaken betreffen onder meer de evenementenvergunning als de tijdelijke verhoging van de geluidnorm naar 103 decibel. De vraag is of de gemeente voldoende gekeken heeft naar gevolgen voor mens en dier. De rechter wilde onder meer weten of het geluid nou echt zo hard moet bij de concerten.
Op de vraag van de rechter wat er gebeurd als de geluidsnorm wordt aangepast liet organisator Greenhouse Talent weten dat Rammstein dan niet komt.