De provincie Groningen wil samen met de provincie Fryslân en Drenthe gezamenlijk investeren in de verbouwing van het Noordelijke Archeologisch Depot (NAD) in Nuis. De provincies willen, als de Provinciale Staten instemmen, ieder 2.655.000 euro beschikbaar stellen voor de verbouwing.
De drie loodsen waar het depot uit bestaat voldoen niet meer aan de huidige eisen voor het op een verantwoorde wijze opslaan van archeologisch materiaal. Bovendien is er schimmelproblematiek ontstaan door het huidige klimaat in de loodsen, meldt de provincie Groningen.
In NAD Nuis worden allerlei soorten archeologische vondsten bewaard. Het gaat om vuurstenen werktuigen, stenen bijlen, aardewerken en metalen voorwerpen, dierlijk en menselijk botmateriaal en voorwerpen van been en hout. Deze vondsten hebben allemaal hun eigen eisen voor juiste opslag. Naast deze tastbare vondsten worden ook onderzoeksrapporten, veldrapporten, foto’s en opgravingstekeningen, in het depot bewaard.
Provinciale Staten beslissen hierover in hun vergaderingen op 25 juni (Fryslân) en op 9 juli 2025 (Groningen en Drenthe). Na instemming van de Staten, sluiten de provincies een nieuwe bestuursovereenkomst voor het depot voor de komende 20 jaar.
“Met deze gezamenlijke investering zorgen we ervoor dat het Noordelijk Archeologisch Depot toekomstbestendig wordt. We beschermen niet alleen waardevol archeologisch erfgoed, maar maken het ook beter toegankelijk voor onderzoek en publiek. Zo geven we het verleden een duurzame plek in de toekomst.” – Susan Top, gedeputeerde provincie Groningen.
Voor de verbouwing van de drie loodsen is het Masterplan Toekomstbestendig Vastgoed Noordelijk Archeologisch Depot Nuis opgesteld. Het voorstel is om de drie bestaande loodsen om te vormen tot één gebouw met een nieuwe entree, presentatieruimte en indeling. Om dit te kunnen realiseren is het de bedoeling om de loods die nu in gebruik is als kantoor en presentatie- en ontvangstruimte te slopen. De tweede andere loodsen waarin nu geconditioneerde opslag en op- en overslag plaatsvinden worden samengevoegd tot één gebouw. Bij de verbouwing willen de provincies inzetten op verduurzaming, goede klimaatbeheersing en het behoud van bestaande bouwkundige elementen. Na definitieve besluitvorming over de financiering, krijgt een architect de opdracht om de plannen verder uit te werken.
De provincie Groningen, Fryslân en Drenthe zijn sinds 1996 depothouder van het Noordelijk Archeologisch Depot. Vanuit de Erfgoedwet hebben de provincies de plicht om een provinciaal archeologisch depot in stand te houden.