Prins Claus Conservatorium en Hanze Kenniscentrum herdenken bevrijding Kamp Westerbork met kunst en muziek"

11 apr , 12:45 Nieuws
studenten prins claus conservatorium bij commandantwoning westerbork 1
Kenniscentrum Kunst & Samenleving Hanze
Studenten Prins Claus Conservatorium bij commandantwoning Westerbork .

Komend weekend en komende maandag staat Herinneringscentrum Kamp Westerbork in het teken van de bevrijding van het kamp 80 jaar geleden. Het Prins Claus Conservatorium en kenniscentrum Kunst & Samenleving, beide van de Hanze, spelen een rol in deze herdenking in de vorm van een tentoonstelling en mini-concert.

Dit gebeurt in het kader van de vijfjarige samenwerking die de Prins Claus Conservatorium en Kenniscentrum Kunst & Samenleving van de Hanze en Herinneringscentrum Kamp Westerbork vorig jaar zijn aangegaan om de rol van kunst in herdenken en herinneren te onderzoeken.

Met deze unieke samenwerking verkennen de instellingen hoe muziek en andere kunstvormen een brug kunnen slaan tussen verleden en heden. Komende herdenking, 80 jaar na het einde van de oorlog, doen ze dit in de vorm van een tentoonstelling en mini-concert op zaterdag 12, zondag 13 en maandag 14 april.

De kracht van kunst in herinneren

De samenwerking heeft als doel om eigentijdse en artistieke manieren te ontwikkelen om de verhalen van Kamp Westerbork door te geven aan nieuwe generaties. Het Prins Claus Conservatorium, Kenniscentrum Kunst & Samenleving en Herinneringscentrum Kamp Westerbork zien hier een sleutelrol voor kunstenaars, musici en kunstdocenten. Door middel van muziek en andere kunstvormen worden de geschiedenis en betekenissen van de plek op een nieuwe manier toegankelijk gemaakt.

Onderzoek en educatie

Studenten en alumni van het conservatorium werken aan artistieke producties binnen de samenwerking. De eerste producties zijn al gerealiseerd. Zo heeft de fluit- en zangklas van het conservatorium een compositie gemaakt en uitgevoerd rondom het thema Musici herdenken Musici, ter ere van muzikanten die in Kamp Westerbork geïnterneerd waren.

De producties en de bijbehorende leeromgevingen worden onderzocht in samenwerking met het lectoraat Music in Context van de Hanze en krijgen zo op onderzoekende wijze vorm. Senior onderzoeker Kunst en Zorgzaamheid Fardo Eringa vertelt: “Het onderzoek gaat met name over wat het werken op deze plek doet met musici en het artistieke proces dat zij doormaken. Het Lectoraat Music in Context is nieuwsgierig naar wat er gebeurt als je de musicus van het podium haalt en loslaat in nieuwe maatschappelijke settings. Wat gebeurt er wanneer je musici verbindt aan sociale vraagstukken en aan externe partners?”

Speciaal programma rond 80 jaar vrijheid

In het kader van 80 jaar vrijheid organiseert Herinneringscentrum Kamp Westerbork op zaterdag 12 en zondag 13 april een bijzonder programma. De wisselende expositie in de port-a-cabin buiten het museum, onderdeel van de tijdelijke tentoonstelling Een Naam, een Gezicht, het Verhaal, staat deze dagen in het teken van de bevrijding.

Een belangrijk onderdeel van deze tijdelijke tentoonstelling is de expositie DNA van het Land, die de bevrijding van Kamp Westerbork op een artistieke manier onderzoekt. De expositie is tevens het slotstuk van de artistieke residentie van Celia Serrano. Deze recent van het conservatorium afgestudeerde saxofoniste, zangeres en componiste, verdiepte zich tijdens haar residentie in de complexe geschiedenis en verhalen van Westerbork om deze te vertalen naar muziek en beeld.

Celia Serrano treedt op beide dagen live op in de port-a-cabin, waarbij ze muziek speelt die ze speciaal voor deze expositie componeerde. De optredens vinden plaats om 13.00 en 15.00 uur.

Mini-concert Prins Claus Conservatorium

Als afsluiting van het herdenkingsweekend verzorgen studenten van het Prins Claus Conservatorium op maandag 14 april een bijzonder mini-concert. Het koor van het conservatorium treedt om 11.40 uur op onder de overkapping van de commandantwoning op het kampterrein. Hiermee krijgt de muzikale dialoog met het verleden een ontroerende afsluiting.