Oprit Hereweg richting Julianaplein donderdagavond definitief dicht

apr 24 , 9:10 Nieuws
oprit hereweg definitief dicht
Donderdagavond gaat de oprit Hereweg richting het Julianaplein definitief dicht. "Om 19.00 uur gaat deze oprit met pensioen", meldt Aanpak Ring Zuid.
Doordat de zuidelijke ringweg tussen Hereweg en het Oude Winschoterdiep verdiept wordt aangelegd is er geen ruimte meer voor een oprit vanaf de Hereweg naar de hoofdrijbaan van de zuidelijke ringweg.

Nieuwe verbindingsweg

De op- en afritten bij de Hereweg worden uiteindelijk vervangen door een nieuwe verbindingsweg (50 km/uur) tussen de Brailleweg en de Hereweg. Deze tweerichtingsweg loopt parallel aan de zuidelijke ringweg en gaat eind 2024 open. De huidige ringweg staat nu nog in de weg staat om deze weg verder af te bouwen. Ook moet bij de Hereweg het kruispunt waarop de nieuwe weg aansluit, nog worden omgebouwd.
Verkeer kan via deze nieuwe weg straks vanaf de Hereweg het Julianaplein bereiken en omgekeerd.

Afbreken zuidelijke ringweg

De oprit vanaf de Hereweg richting Julianaplein gaat nu al dicht omdat in fase 3 van Operatie Ring Zuid wordt begonnen met het afbreken van de huidige zuidelijke ringweg, zodat de verdiepte ligging aan de westzijde en de oostzijde afgemaakt kunnen worden. Deze derde fase begint 27 april en duurt tot 5 mei.

Alternatieven autoverkeer

Voor verkeer dat vanaf de Hereweg naar Assen of Drachten wil zijn verschillende mogelijkheden. De meest logische route om vanaf de Hereweg de A28 richting Haren en Assen te bereiken is volgens Aanpak Ring Zuid via de Verlengde Hereweg, de Van Ketwich Verschuurlaan en de A28-oprit Groningen-Zuid.
Vanaf de Hereweg kunnen automobilisten de A7 richting Friesland op twee manieren bereiken. Dit kan via de Van Ketwich Verschuurlaan en de Laan Corpus den Hoorn. Deze route is mogelijk tot 26 juli. Vervolgens sluit van 26 juli bij de rotonde Corpus den Hoorn/Stadspark de oprit naar de A7 tot 30 augustus. In deze periode kun je bij Groningen-Zuid de oprit richting Julianaplein nemen en via het nieuwe Julianaplein naar Hoogkerk/Drachten rijden.
De tweede mogelijkheid gaat via de Van Iddekingeweg en de Vondellaan. Daar kun je vanaf 6 mei de nieuwe oprit richting Hoogkerk/Drachten nemen. Verkeer komt dan rechtstreeks uit in de nieuwe verbindingsboog. Deze oprit is open tot 29 juli, daarna gaat hij tot 2 september weer dicht.