Operatie Julianaplein: Ernstige verkeershinder van 11 februari tot 9 mei

03 feb 2022, 14:55 Nieuws
def intekening arz tijdelijke t 8okt totaal 300dpi tijdelijk julianaplein
Over ruim een week beginnen de werkzaamheden voor Operatie Julianaplein. Dit levert 3 maanden ernstige verkeershinder op in de hele stad. Groningen krijgt een nieuw Julianaplein en daarom wordt er eerst een tijdelijke kruising gebouwd. Tussen 11 februari en 9 mei worden verschillende rijrichtingen afgesloten.

Overzicht werkzaamheden

Bouw tijdelijk Julianaplein

Voor de bouw van het tijdelijk Julianaplein wordt een deel van het oude plein gesloopt. Daarnaast worden bestaande wegen aangesloten op het tijdelijk plein. Bij openluchtzwembad De Papiermolen is al een deel van het tijdelijke Julianaplein gebouwd.

Tijdelijke brug over Noord-Willemskanaal

Over het Noord-Willemskanaal wordt een tijdelijk viaduct gebouwd, waarover het verkeer van en naar Hoogkerk en Drachten heen rijdt. De tijdelijke brug wordt eind maart in gebruik genomen.

Verwijderen geluidsschermen, geleiderails en portalen

Aan de noordzijde van de ringweg wordt ruimte gemaakt voor de werkzaamheden door het weghalen van de geluidsschermen weg, de geleiderails en de portalen, waaraan de borden boven de weg hangen.

Slopen oude onderdoorgangen

Twee oude onderdoorgangen aan de oostzijde van het Julianaplein worden gesloopt. Het gaat om de onderdoorgang voor autoverkeer richting de Rivierenbuurt en de oude fietstunnel.

Verwijderen geluidsschermen noordzijde

Aan de noordzijde van het Julianaplein worden eveneens geluidsschermen weggehaald, die in de weg staan voor het tijdelijke Julianaplein.

Asfalt frezen

Aan de zuidzijde en de noordzijde van het Julianaplein wordt asfalt weggefreesd, dat weg moet voor de bouw van het tijdelijke Julianaplein.

Bouw waterkelder

Aan de noordzijde van het ‘oude’ Julianaplein komt een waterkelder, die straks het regenwater opvangt. Er wordt een begin gemaakt met de bouw door intrillen van damwanden, ontgraven van de bouwkuip en het storten onderwaterbeton.

Sloop ‘oude’ Julianaplein

Ook wordt begonnen met het slopen van het Julianaplein. Daardoor kan de bouw van het nieuwe Julianaplein sneller beginnen.

Papiermolentunnel

De in 2021 gesloten Papiermolentunnel wordt gesloopt en er wordt een begin gemaakt met de nieuwe tunnel. Voor het slopen worden de damwanden uitgetrild, waarna de fietstunnel wordt gesloopt. Vervolgens wordt de fundering aangebracht voor de nieuwe fietstunnel. De tunnel loopt ook onder de nieuwe verbindingsweg door, die nog gebouwd moet worden. De planning is dat de fietstunnel in de tweede helft van 2023 open gaat.

Verkeershinder

De verkeershinder wordt verwacht op de omleidingsroutes, maar ook op veel andere wegen in en rond de stad. De werkzaamheden gaan 24 uur per dag en soms ook in het weekend door en kunnen geluidsoverlast geven.
Het advies van Groningen Bereikbaar is om zoveel mogelijk de auto te laten staan. Voor de doorstroming van het verkeer is het nodig dat tussen februari en mei, elke dag 80.000 minder auto's op de wegen in en rond Groningen rijden. Het advies is "Werk thuis, als dat kan. Pak de fiets of het OV. Als je echt met de auto moet, reis dan via een P+R of buiten de spits".
Na deze 13 weken werkzaamheden is er ruimte gemaakt voor de bouw van het nieuwe knooppunt en kan het verkeer via het tijdelijke Julianaplein, de verbinding tussen de A7, de zuidelijke ringweg (N7) en de A28, doorrijden langs de werkzaamheden. Het verkeer gaat ruim twee jaar over dit kruispunt rijden totdat het nieuwe Julianaplein klaar is. Het nieuwe Julianaplein is onderdeel van het project Aanpak Ring Zuid. De planning is dat de werkzaamheden in 2024 klaar zijn. Dan rijdt het verkeer over een ongelijkvloerse kruising en zijn de verkeerslichten verdwenen.