Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië herdacht in Groningen

15 aug , 11:25 Nieuws
20240329 132936
Redactie
Slachtoffers van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië worden donderdagavond herdacht. De gemeente Groningen organiseert voor de tweede keer de herdenking van de slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands-Indië.
De officiële herdenking begint om 17.30 uur bij het provinciale herdenkingsmonument Sint-Joris en de Draak op het Martinikerkhof.
De herdenking in Groningen bestaat uit drie sprekers waaronder een toespraak van burgemeester Koen Schuiling. Het programma wordt afgewisseld met muziek. Na een minuut stilte is de kranslegging. Dit jaar begeleidt de Koninklijke Landmacht de herdenking met vier militairen en een hoornblazer. Deze herdenking is aandacht voor een onbelichte kant van de geschiedenis.
Het programma wordt afgesloten met een defilé en een nabijeenkomst. Na de herdenking is er gelegenheid om na te praten in de Martinikerk met Indonesische lekkernijen. Daarnaast is een expositie te bekijken met persoonlijke verhalen van Indische en Molukse Groningers in de Martinikerk.
Ook in Marum vindt een herdenking plaats. Deze 11e editie begint om 19.00 uur bij de Romaanse Kerk. De herdenkingen in Groningen, Marum en de Nationale Herdenking zijn op verschillende tijdstippen, zodat inwoners de kans hebben verschillende herdenkingen bij te wonen.