Ondernemers in het gaswinningsgebied van Groningen ervaren grote gevolgen en uitdagingen door de gaswinningsproblematiek. Ze worden geconfronteerd met financiële onzekerheid, stress en een stapeling van problemen. Tegelijkertijd blijkt uit twee recente onderzoeken dat de ondersteuning voor ondernemers vaak onvoldoende aansluit op hun specifieke situatie.
De onderzoeken van Gronings Perspectief van de Rijksuniversiteit Groningen en Nivel en het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen zijn vandaag verschenen. Het onderzoek Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen is uitgevoerd op verzoek van de Nationaal Coördinator Groningen.
Uit het onderzoek Gronings Perspectief van de Rijksuniversiteit Groningen en Nivel blijkt dat ondernemers te maken hebben met omzetverlies door herstel- en versterkingswerkzaamheden aan hun bedrijfspanden en in hun omgeving. De onzekerheid over kosten, trage voortgang van herstelwerkzaamheden en onduidelijke regelingen veroorzaken frustratie en mentale belasting. Voor sommige ondernemers stapelen de problemen zich op: naast de gaswinningsproblematiek kampen mkb’ers bijvoorbeeld met de nasleep van de coronacrisis, terwijl agrarische ondernemers geconfronteerd worden met mestoverschotten.
Uit het onderzoek van het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen blijkt dat ondernemers door de gaswinningsproblematiek vaak tijd en energie moeten steken in het oplossen van bijkomende uitdagingen. Dit gaat ten koste van hun onderneming en inkomen. Bovendien hebben niet alleen ondernemers zelf, maar ook hun klanten en personeel te maken met de gevolgen van de aardbevingen en versterkingsoperaties. Voor veel ondernemers is het daardoor lastig om onder dezelfde omstandigheden te ondernemen als elders in Nederland.
Hoewel er in de afgelopen jaren tal van regelingen zijn ontwikkeld om ondernemers in het gaswinningsgebied te ondersteunen, blijkt uit beide onderzoeken dat deze vaak niet voldoende zijn. Ondernemers geven aan behoefte te hebben aan een overzicht van alle beschikbare regelingen en aan één centraal aanspreekpunt. De huidige versnippering maakt het moeilijk voor ondernemers om de juiste hulp te vinden.
De onderzoekers benadrukken dat ondernemers van groot belang zijn voor de leefbaarheid en toekomst van het gebied. Ze doen daarom aanbevelingen om de ondersteuning te verbeteren. Zo adviseren ze om professionals vaker in direct contact te brengen met ondernemers om beter inzicht te krijgen in hun behoeften. Daarnaast pleiten ze voor meer duidelijkheid over verantwoordelijkheden en een betere afstemming van regelingen op de diverse soorten bedrijven.
Ondanks de uitdagingen zien sommige ondernemers ook kansen in de herstel- en versterkingsoperatie, zoals verduurzaming en het toekomstbestendig maken van hun bedrijfspand en onderneming. De onderzoekers benadrukken dat deze kansen alleen benut kunnen worden als ondernemers de juiste ondersteuning krijgen.
Beide onderzoeken zijn uitgevoerd in 2024 en 2025. Gronings Perspectief voerde 20 interviews uit met ondernemers in het gaswinningsgebied, waaronder mkb’ers en agrarische ondernemers. Het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen combineerde literatuuronderzoek met interviews onder professionals en ondernemers. Beide rapporten benadrukken de noodzaak van een intensievere en beter afgestemde aanpak voor ondernemers in het gaswinningsgebied.
Op 26 maart organiseert het Kennisplatform een kenniscafé waarin de bevindingen worden toegelicht. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar [email protected].
Voor meer informatie: www.kennisplatformleefbaar.nl of www.groningsperspectief.nl.