Miljoenen naar kwetsbare wijken zoals Groningen Noord

05 jul 2022, 12:45 Nieuws
money 2724235 1920 915x518 foto image by nattanan kanchanaprat from pixabay ozb huis
Image by Nattanan Kanchanaprat from Pixabay

Het kabinet investeert de komende jaren miljoenen om de problemen op te lossen waarmee bewoners van 20 achterstandswijken kampen. Voor de noordelijke stadswijken van Groningen, waar de leefbaarheid en veiligheid onder druk staan is ook geld beschikbaar.

Het geld gaat onder meer naar betere woningen, armoedebestrijding, onderwijs en het voorkomen dat kansloze jongeren de criminaliteit in gaan.

De ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en Dennis Wiersma (Onderwijs) lanceerden maandagmiddag het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid . Dat moet er voor zorgen dat er op alle fronten, gedurende 15 tot 20 jaar, hulp komt voor de probleemwijken.

Vorig jaar deed burgemeester Koen Schuiling van Groningen samen met 14 collega's in andere steden een oproep om de situatie rond leefbaarheid en de veiligheid te verbeteren en de kloof te dichten tussen arm en rijk.

Het kabinet wil de problematiek op het gebied van onderwijs, armoede, gezondheid, werk, wonen en veiligheid samen met gemeenten en hun lokale partners en bewoners aanpakken met het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Zo wordt er 600 miljoen geïnvesteerd in betere volkshuisvesting, 82 miljoen in het voorkomen van jeugdcriminaliteit en 20 miljoen in de aanpak van armoede en schulden. Ook wordt er fors geïnvesteerd in het verbeteren van de onderwijskwaliteit en de versterking van scholen met veel leerachterstanden.

Lange adem

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening verwacht dat voor een geslaagde ingreep ‘een lange adem en veel doorzettingsvermogen’ nodig zal zijn. ‘Om de stapeling van problemen te doorbreken moeten we de woonsituatie flink verbeteren. Als we willen dat in een wijk echt een gemeenschap ontstaat, als we willen dat kinderen in een klas zich aan elkaar kunnen optrekken, als we willen dat mensen in de wijk blijven wonen – ook als ze meer gaan verdienen, dan moeten we bouwen aan gemengde wijken met een divers woningaanbod.’

Vicieuze cirkel doorbreken

Het uiteindelijke doel van het programma is om de vicieuze cirkel van problemen te doorbreken, waardoor bewoners van kwetsbare wijken er structureel op vooruitgaan. Het programma is daarom breed en zet in op een kansrijke start, goede (voor)scholen, loopbaanoriëntatie en de aanpak van armoede en schulden. In overleg met gemeenten wordt nagegaan wat gezinnen nodig hebben.