De meteorenregen van de Perseïden bereikt woensdagnacht zijn hoogtepunt. Je ziet dan ‘slechts’ 40 tot 50 meteoren per uur.
Twee jaar geleden waren dat er nog 100. Het beste moment om te kijken is midden in de nacht.
Elk jaar komen de meteoren van de Perseïden weer terug. Je ziet ze als de aarde door de wolk van stofdeeltjes gaat die is achterlaten door de komeet Swift-Tuttle.
De Perseïden zijn waarschijnlijk de meest bekende meteorenzwerm. Ze werden al in het jaar 36 gezien door de Chinezen. Pas in 1835 werd echter duidelijk dat het hier om een jaarlijks fenomeen ging.
Het beste moment om Perseïden waar te nemen is in de nacht van woensdag 12 op donderdag 13 augustus. Het beste tijdstip is zo rond 4.00 uur. De vallende sterren zijn het beste zichtbaar in het oosten en noordoosten van het land. De zwerm is dan te zien op ongeveer 63 graden boven de horizon, in het oostnoordoosten.
De snelheden van de meteoren van de Perseïden zijn behoorlijk hoog. Namelijk zo’n 59 kilometer per seconde ofwel circa 213.840 kilometer per uur. Ze kunnen zonder speciale instrumenten worden waargenomen bij een heldere hemel. Gewoon met het blote oog dus.
Dit jaar zullen we ook wat geluk moeten hebben om de meteoren te zien. Behalve opklaringen wordt in de nachten ook wat bewolking verwacht. Sluierbewolking houdt de zon vaak niet tegen, maar kan voor het lichte schijnsel van de meteoren een flinke hindernis zijn. De vallende sterren die we zien bevinden zich op 80-100 km hoogte en verbranden daarna snel.
De Perseïden is de bekendste meteorenzwerm in ons land, samen met de Geminiden die rond 13 december voorkomen. Dit jaar is het aantal meteoren van de Geminiden met ruim 100 hoger dan dat van de Perseïden. Volgend jaar is het omgekeerd en zijn er meer vallende sterren van de Perseïden.