Menthe Groefsema uit Bedum won vrijdag de 25e editie van het WK Snertkoken in het Alfa-college aan de Kluiverboom in Groningen. Voor de derde keer won Groefsema de zilveren snertslaif.
De deelnemers werden beoordeeld op onder meer de onderdelen smaak, geur, kleur, ingrediënten, hygiëne, tijd, bereiding, presentatie en originaliteit door een deskundige jury.
Karin Keizer uit Aduard won het WK stamppot deze jubileumeditie en ontving de Zilveren Opscheplepel.
Speciaal voor deze jubileumeditie was de nieuwe categorie 'Buitenkoken', waarbij vier koks zich op het voorplein van het Alfa college uitleefden in 'Oorspronkelijk koken'.
Ter ere van deze jubileum-editie werd SNERT koken vrijdag bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Het certificaat werd getekend door Henk van de Velde, voorzitter van Stichting Oudhollandsche Gerechten, door Oud-Commissaris van de Koning Max van den Berg en Leo Adriaanse, directeur van het Kenniscentrum.
[caption id="attachment_781956" align="alignnone" width="300"]
Na de bijschrijving en ondertekening werd het eerste exemplaar van 25 jaar SNERTBOEK met 25 snertrecepten overhandigd. Het boek biedt een overzicht van 25 jaar WK Snert & Stamppotkoken.