Informateur adviseert coalitie van GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren en ChristenUnie

19 apr 2022, 15:05 Nieuws
gemeenteraadbord 2022
Een college van GroenLinks, Partij van de Arbeid (PvdA), Partij voor de Dieren, SP en ChristenUnie. Dat is het advies van informateur Mattias Gijsbertsen voor de formatie van een college in de gemeente Groningen.
Dat betekent dan dat voor D66 geen plaats in een nieuw te vormen coalitie. De partij was sinds 2010 onderdeel van een coalitie en behaalde in maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 5 van de 45 zetels.
"De afgelopen weken heeft informateur Gijsbertsen onderzocht welke coalitie van partijen de komende vier jaar in staat is een stabiele politieke samenwerking vorm te geven, een gezamenlijke visie op te bouwen, verbinding kan maken met de hele gemeente en de bestuurskracht heeft die van de zesde gemeente van Nederland verwacht mag worden", aldus een woordvoerder van de informateur. Daarbij zijn niet alleen de belangrijkste politieke thema’s en discussiepunten voor de komende jaren verkend, maar is ook aandacht besteed aan het opbouwen van vertrouwen en onderling commitment tussen de beoogde coalitiepartners.
Onderdeel van de opdracht was ook een inventarisatie te doen van de mogelijkheden die door de Groningse partijen worden gezien om de relatie tussen lokale overheid en inwoners te versterken, mede in het licht van de lage opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen.
Gijsbertsen adviseert om een raadsbreed traject te starten om te komen tot een actieplan voor de komende vier jaren voor de versterking van de verbinding tussen de gemeentelijke overheid en inwoners van Groningen.
De grootste partij GroenLinks gaat met 9 zetels praten met de Partij van de Arbeid (6 zetels), de SP (4) en nieuwkomer en grote winnaar Partij voor de Dieren (4). De ChristenUnie praat eveneens mee over het nieuwe coalitieakkoord. Gezamenlijk hebben de vijf partijen een meerderheid met 25 zetels van de 45 zetels.