Hulp bij letselschade na een ongeval

11 sep 2023, 14:45 Nieuws
deuk in auto cc0 pxhere
Als je betrokken raakt bij een ongeval kan dat een flinke impact hebben op je leven. Het komt helaas regelmatig voor dat iemand nog heel lang last heeft van de gevolgen van een ongeval of zelfs nooit meer volledig herstelt. Het hoeft dan nog niet eens te gaan om een ernstig ongeval. Struikelen over een losliggende stoeptegel kan je al arbeidsongeschikt maken. Als het letsel het gevolg is van nalatigheid of een strafbaar feit door derden dan is het mogelijk om een vergoeding wegens letselschade te vorderen. Dit soort processen kunnen lang duren. De andere partij zal er immers alles aan doen om de schuld te ontkennen of de schadevergoeding zo laag mogelijk te laten uitvallen. Ook als de kosten door een verzekering worden vergoed. Een gespecialiseerde jurist kan u helpen om de zaak toch zo snel mogelijk af te handelen.

Schakel een gespecialiseerde jurist in

Als er sprake is van letselschade is het zaak om hiervoor een gespecialiseerde jurist in te schakelen. Die kent de regels en weet welke argumenten naar voren gebracht moeten worden om de verzekeraar te overtuigen van het toekennen van een passende letselschadevergoeding
. Het gaat hierbij niet puur alleen om medische kosten. Die worden vaak gedekt door de zorgverzekering, maar het eigen risico krijg je bijvoorbeeld wel vergoed door de verzekeraar van de tegenpartij. Letselschade gaat verder dan dat. Het gaat ook over gederfde inkomsten. Stel dat je als gevolg van het letsel niet meer kunt werken. Of je moet werk gaan doen waar een lager salaris tegenover staat. Ook dat valt onder een letselschadevergoeding. Zelfs als je bepaalde hobby’s niet meer kunt doen, kan daar een vergoeding voor worden geëist.

Buitengerechtelijke procedure

Letselschade eisen doe je meestal via een zogenaamde buitengerechtelijke procedure. Procederen is vaak niet nodig en er is geen sprake van strafrecht. Het Openbaar Ministerie kan wel een boete of gevangenisstraf eisen na het veroorzaken van letsel. Als de rechter deze eis toewijst dan sta je als slachtoffer sterker bij het eisen van schadevergoeding. Een gespecialiseerd kantoor als JBL&G kan je kosteloos bijstaan om schadevergoeding te eisen door het letsel dat je hebt opgelopen. De buitengerechtelijke kosten van dit kantoor moeten ook door de verzekeraar van de tegenpartij worden vergoed. Deze procedures lopen maanden en soms zelfs jaren afhankelijk van de ernst van het letsel en de verzekeraar van de tegenpartij. De verdediging zal allerlei rapporten eisen van deskundigen die moeten beoordelen of het letsel inderdaad het gevolg is van het ongeval. Je kunt je jurist helpen door alle relevante informatie beschikbaar te stellen. Denk aan diagnoses van artsen of rapporten van een bedrijfsarts of andere keuringsarts.

Hoe hoog zijn letselschadevergoedingen in Nederland?

In Nederland kennen we geen ‘Amerikaanse toestanden’. In de VS worden soms schadevergoedingen van miljoenen dollars toegekend voor letsel dat in onze ogen niet zoveel voorstelt. Maar als je als gevolg van een ongeval blijvend invalide bent geraakt, dan kunnen er forse schadevergoedingen worden toegekend. Die behelzen gederfde inkomsten, noodzakelijke woningaanpassingen en andere kosten. Er wordt ook altijd smartengeld toegekend. Dit is een bedrag waar geen kosten tegenover staan en dat het leed moet verzachten waar het slachtoffer mee werd geconfronteerd. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van de emotionele gevolgen van het incident en in welke mate het slachtoffer niet meer het leven kan leiden dat hij daarvoor had. Dit kan dus ook te maken hebben met hobby’s niet meer kunnen doen of niet meer zelfstandig dingen kunnen ondernemen.