De derde editie van de Gerrit Krolprijs is gewonnen door Hanna Végh met haar essay Taal als breekijzer. Zij wint hiermee 2.000 en publicatie van haar essay op literair weblog Tzum. , meldt Rijksuniversiteit Groningen.
De Gerrit Krolprijs is een tweejaarlijkse essaywedstrijd die in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor het behoud van het academisch Nederlands als voertaal van de universiteiten en hogescholen in het Nederlands taalgebied. De studierichting Nederlandse Taal en Cultuur en het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen hebben studenten van alle universiteiten in het Nederlandse taalgebied uitgenodigd om een in het Nederlands geschreven essay van maximaal 2.000 woorden in te zenden. Uit alle inzendingen koos de jury drie genomineerden: Tobias Postma, Emke Sijtsma en Hanna Végh.
De jury, bestaande uit Mathijs Deen (schrijver), Ellen Krol (dochter van Gerrit Krol) en Ronald Ohlsen (docent Nederlands bij het Talencentrum) noemen haar essay 'innemend, koersvast en zeer overtuigend'. "Het was een groot genoegen om de ingezonden stukken te lezen. Ze gaven blijk van denkkracht, creativiteit en in veel gevallen spatte het schrijfplezier van de pagina’s. In de essays van de genomineerden kwam alles samen: een originele uitwerking van het thema, een fraaie opbouw, een mooie schrijfstijl, een verrassende woordkeus".
Hanna Végh schreef het essay waarin de taal een breekijzer blijkt te zijn in de anderstalige wereld waarin iemand zich begeeft als die zich van het ene land naar het andere land verplaatst. Hanna is afkomstig uit Hongarije en studeert dit jaar middels een uitwisselingsprogramma Nederlands aan de RUG. Deze zomer keert ze weer terug naar Budapest om daar haar bachelor Nederlands af te ronden, maar haar master wil ze sowieso in Nederland volgen. ‘Toen ik voor het eerst in Nederland kwam werd ik gewoon verliefd op de taal en op het land. Ik hou van schrijven en vooral van schrijven in het Nederlands.’, zegt Hanna.
Ze moest het woord ‘breekijzer’ nog even opzoeken in het woordenboek voordat zij zich aan het schrijven van het essay zette. Ze beschrijft hoe het breekijzer van de taal haar de vrijheid gaf om de hele wereld te leren kennen. Met het verwerven van taal, verwerft de schrijfster een wereld. Het essay is binnenkort te lezen op literair weblog Tzum.