Groningse project PVC upcycling ontvangt subsidie van 2,5 miljoen euro voor vergroening economie

07 sep 2023, 14:40 Nieuws
unnamed 2023 09 07t100617041
Het Groningse project PVC upcycling heeft een subsidie van 2,5 miljoen euro subsidie ontvangen vanuit het Just Transition Fund (JTF). Het is het eerste Noord-Nederlandse project dat subsidie krijgt, meldt de provincie.
Met het geld gaat het Groningse project aan de slag om onze regionale economie verder te vergroenen en te verduurzamen mét nieuwe werkgelegenheid. Binnen het project PVC upcycling werken bedrijven, kennisinstellingen en samenwerkingsverbanden samen aan innovaties die kansen en oplossingen bieden voor de omschakeling naar een groene, duurzame economie. Het project richt zich op het hergebruiken van PVC-houdende materialen (polyvinylchloride) zodat deze weer als grondstof toegepast kunnen worden in andere producten.
PVC wordt gescheiden van vaste stoffen, weekmakers en niet meer bruikbare bestanddelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van superkritische CO2. Dit is een groen oplosmiddel dat toevoegingen makkelijk kan verwijderen zonder uitstoot van schadelijke stoffen.
Henk Emmens (gedeputeerde provincie Groningen): "In Groningen willen we vergroenen en verduurzamen en dat doen we in het noorden mét elkaar. Zo'n grote overgang vraagt om innovatieve ideeën en slimme oplossingen zoals deze. Dit is belangrijk voor een goede toekomst voor onze regio. Daarom ben ik trots dat ik vandaag de eerste subsidie kan uitreiken. Ik hoop dat dit andere initiatiefnemers stimuleert".