Groninger spelauteur wint met 'Koehandel Festival' de prijs ‘Speelgoed van het Jaar’

17 sep , 10:45 Nieuws
koehandel materiaal
Met het spel 'Koehandel Festival' heeft spelauteur Robert Brouwer voor de derde keer de ‘Speelgoed van het Jaar-prijs’ gewonnen. Dit keer won Brouwer in de categorie Kidult, 18+.
Brouwer won met het spel GRUNN Het Grote Basisschoolspel en vorig jaar in de categorie kinderspellen met Bende op de Boerderij.

Koehandel Festival

Veel spelletjesliefhebbers kennen het 38 jaar oude spel Koehandel wel, een biedspel met een paar leuke tactische elementen. Uitgeverij Ravensburger besloot twee jaar geleden dat het tijd was voor een nieuwe versie van Koehandel. Het liefst wat sneller, flitsender, hedendaagser, en met een aantal leuke, nieuwe elementen. De uitgever benaderde een groot aantal spelauteurs en daagde hen uit om onder strikte geheimhouding met een nieuwe, originele versie van het spel Koehandel te komen.
Brouwer werd eerst niet benaderd, maar had op dat moment veel contact met Ravensburger over een paar andere spellen van hem. Daarbij was Ravensburger onder de indruk van een net uitgekomen versie van het spel Sneaky Bastard (999Games), dat in Duitsland onder de naam Fiese Fiesling was uitgekomen. Daarop vroegen ze ook Brouwer om een goed idee te komen voor de nieuwe Koehandel.
Brouwer heeft Koehandel vervolgens veel gespeeld en geanalyseerd, en heeft in eerste instantie vooral alle onderdelen die hij zelf minder leuk vond, aangepast. Daarna heeft hij drie totaal nieuwe elementen toegevoegd aan het spelmechanisme, waardoor het spel sneller, tactischer, minder geluksafhankelijk en interactiever werd. Een jaar lang is er getest met testgroepen.
Na een jaar werd het gros van de auteurs bedankt en werd verder te gaan met de concepten van drie auteurs, waaronder die van Brouwer. Na weer een half jaar uitgebreid testenbleef het concept van Brouwer over.
Het spel is inmiddels uitgebracht in een groot aantal Europese landen en is nu ‘Speelgoed van het Jaar’ in Nederland.