Groningen vijfde grootste filestad van Nederland

15 feb 2023, 16:20 Nieuws
file westelijke ringweg
De stad Groningen is de vijfde grootste filestad van Nederland. Dit blijkt uit de 12e editie van de jaarlijkse TomTom Traffic Index , de jaarlijkse lijst met grootste filesteden van Nederland.
In Groningen verloren automobilisten in het afgelopen jaar de meeste tijd door files in spitsuren, namelijk 29 uren. De reistijd nam vorig jaar toe met 30 seconden om 10 kilometer te reizen. Gemiddeld duurde een rit van 10 kilometer 12 minuten en 40 seconden. Zowel in de ochtend- als avondspits was de reistijd vier minuten meer.
Dit jaar heeft TomTom voor het eerst de kosten van autorijden en milieu-impact per kilometer meegenomen in de index. De jaarlijkse kosten voor in de spitsrijden is voor benzine 686 euro en voor diesel 564 euro.
Werknemers gingen in 2022 weer naar kantoor en dat was terug te zien op de weg. In 62% van de steden namen de reistijden dan ook toe, zowel wereldwijd als in 12 van de 17 Nederlandse steden. De drukste dag in Groningen vorig jaar was op 31 maart, waarbij de gemiddelde reistijd ruim 16 minuten was.
De top-5 van de filestedenlijst in Nederland zijn volgens TomTom op Haarlem, gevolgd door Nijmegen, Amsterdam en Rotterdam. Hierop volgt Groningen op de vijfde plaats.
De TomTom Traffic Index is ’s werelds meest accurate lijst van verkeersopstoppingen in stedelijke gebieden. TomTom meet zowel de daadwerkelijke reistijden van automobilisten op snelwegen als op secundaire wegen. In Nederland werden 17 steden onderzocht. Almere eindigde op de laatste plaats met gemiddeld 8 minuten.
TomTom baseert de lijst op informatie uit honderden miljoenen navigatiekastjes, ingebouwde systemen en smartphones. De onderzoekers kijken daarbij niet alleen naar de snelwegen, maar ook naar de wegen in en rond de steden.
Het Nederlandse bedrijf keek voor het eerst ook naar de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) per gereden kilometer. Londen voert die lijst aan. Een benzineauto daar stoot jaarlijks 1133 kilo van het broeikasgas uit. In Groningen is dat 748 kilo.