De gemeente Groningen schroeft de strijd met malafide verhuurders verder op. De gemeente Groningen stelt in de begroting meer geld beschikbaar voor het handhaven op foute verhuurders.
Tijdens het voorjaarsdebat werd een voorstel op initiatief van de PvdA om meer geld beschikbaar te stellen voor de aanpak van malfide verhuurders unaniem aangenomen door de gemeenteraad. “Het is geweldig nieuws dat er nu zo’n half miljoen vrijgemaakt wordt. Met die extra handen kunnen we foute verhuurders echt aanpakken, en dat is hard nodig,” aldus PvdA raadslid Rico Tjepkema.
Malafide praktijken aan de orde van de dag
Intimidatie van huurders door de huisbaas, gebrekkig onderhoud, of het ophokken en wegpesten van studenten. Het zijn slechts enkele van de schrijnende voorbeelden van fout verhuurgedrag dat alleen maar toeneemt. “Malafide verhuurders maken veel te vaak misbruik van hun huurders, dat is in Groningen aan de orde van de dag. Daarom is het zo belangrijk dat we daar als gemeente bovenop zitten en zulk gedrag keihard aanpakken,” zegt Tjepkema.
Met het extra geld kunnen nu nog meer zoden aan de dijk worden gezet. Daarvoor kan de gemeente naast het handhaven van eigen regels sinds kort gebruik maken van de nieuwe Wet goed verhuurderschap. "Zo heeft de gemeente naast het opleggen van boetes recent de beruchte huisjesmelker Dennis de Jonge aan de schandpaal genageld door hem met naam en toenaam als foute verhuurder op de website te publiceren. Naast het wegpesten van studenten zou hij onder andere subsidies voor het herstellen van aardbevingsschade hebben opgestreken maar nooit daadwerkelijk schade hebben hersteld".
Meer handhaving betaald door verhuurders
In een ander geval waarbij een huisbaas ex-gedetineerden in lege kamers van een studentenhuis laat wonen en zelf in gemeenschappelijke ruimtes urineert om bewoners weg te pesten vindt Tjepkema te gek voor woorden: “als je dit soort verhalen hoort dan is alle menskracht welkom om te handhaven op dit soort wanpraktijken.”
Team woontoezicht
Naast het extra bedrag van zo’n 566.000 euro die in de begroting beschikbaar is gesteld wil de raad daarom dat de capaciteit van het team woontoezicht op termijn nog verder uitgebreid wordt. Dit moet betaald worden uit de boetes die aan foute verhuurders opgelegd worden. Zo betalen huisjesmelkers voor hun eigen handhaving.
Steunpunt Huren
Ook bij het Steunpunt Huren – dat huurders met raad en daad bijstaat – staat de telefoon roodgloeiend. In mei vroeg de PvdA daarom samen met andere partijen aan het gemeentebestuur om meer geld beschikbaar te stellen voor het steunpunt. Vorige week maakte het college bekend dat dit per volgens jaar gaat gebeuren. Daardoor kan het steunpunt extra handen aannemen en nog meer huurders helpen. Dat ook dit geld er nu komt stemt Tjepkema hoopvol in de strijd tegen malafide verhuurders. “Ik roep dan ook alle huurders op die problemen met een verhuurder hebben zich te melden bij het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag van de gemeente en contact op te nemen met het Steunpunt Huren.”
(Bron: ingezonden bericht)