Gratis lenen van meetinstrumenten vanuit Meet-o-theek steeds populairder

19 jan 2023, 14:40 Nieuws
meet o theek forum groningen
Forum Groningen
De Meet-o-theek, de plek waar gratis meetinstrumenten te leen zijn, in Forum Groningen is een succes.
Forum Groningen opende in de zomer van 2021 de eerste meet-o-theek van Nederland. Met de gratis geleende meetinstrumenten kan men de eigen leefomgeving onderzoeken of zelfs verbeteren.
Aanvankelijk was er eens per twee weken een inloop, later eens per week. De interesse neemt volgens Forum Groningen toe. In 2022 werd ruim 100 keer apparaten uitgeleend.

Warmtecamera meest populair

Bij de meet-o-theek zijn meetinstrumenten te leen om de leefomgeving te onderzoeken: in huis, in de tuin of in de natuur. Er zijn twintig verschillende apparaten te leen - van bat detector tot pH-meter en van telescoop tot warmtecamera. De laatste, de warmte- of infraroodcamera, was het afgelopen jaar het meest uitgeleende apparaat. Dat is niet gek want het apparaat is uitermate geschikt om in je woning te onderzoeken waar warmte weglekt en je energie kunt besparen. Ook populair zijn de fijnstofmeter en wildcamera.
De collectie wordt regelmatig tegen het licht gehouden en uitgebreid. Momenteel wordt uitbreiding naar elders in de province verkend.

Initiatief van CurioUs

CurioUs is een initiatief van Science LinX (Faculteit Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen), de Aletta Jacobs School of Public Health en Forum Groningen om Noorderlingen kennis te laten maken met burgerwetenschap. CurioUs organiseert onder meer mini-colleges en walk-ins waar bezoekers kunnen kijken, informatie op kunnen doen en zelf kunnen experimenteren.
De meet-o-theek in het Forum hoort ook bij CurioUs. Naast deze activiteiten organiseert CurioUs meetacties of sluit aan bij een bestaand onderzoek.
De Meet-o-theek open inloop is wekelijks op donderdag van 18.00 uur tot 21.00 uur in het Smartlab. Een walk-in meet-o-theek is op zaterdag 28 en zondag 29 januari van 11.00 uur tot 17.00 uur in het Smartlab.
Locatie: Forum Groningen, Nieuwe Markt 1, Groningen
Kijk voor meer informatie: forum.nl/meetotheek