Gezonde Smikkelweken waarbij kinderen spelenderwijs meer groente eten gestart

31 jul 2023, 11:40 Nieuws
gezonde smikkelweken ggd groningen
Kinderburgemeester van Groningen Fatoumata, doet met de kinderen van KidsFirst BSO De Wiardt het Gezonde Smikkelweken-Zintuigenspel.
Van courgettecake tot bietenpizza's. Afgelopen donderdag begon de derde editie van Spoony’s Gezonde Smikkelweken van start, het grootste nationale groenteprogramma voor kinderen van 4 tot 12 jaar. In Groningen gaan de komende week ruim 4.800 kinderen op 56 BSO-locaties spelen, koken en proeven. Kinderburgemeester van Groningen Fatoumata trapte donderdag het groentefeestje af op BSO De Wiardt van kinderopvangorganisatie Kids First.
De kinderen van bso De Wiardt van kinderopvangorganisatie KidsFirst gingen daar met Fatoumata, Kinderburgemeester van Groningen, twee gezonde groentechallenges aan om de Gezonde Smikkelweken af te trappen. Zo maakte zij hun eigen thee van gedroogd fruit, kruiden en bloemen én deden zij het Zintuigenspel, waarbij ze bekende en minder bekende groente als maïs, ananastomaat, Chioggiabiet en vijg proefden. Net als de andere bso's ontvangt bso De Wiardt vrolijke pakketten met verse groente, spelletjes en activiteiten, waar zij de volgende week iedere dag mee aan de slag gaan.
Tijdens de Gezonde Smikkelweken, een initiatief van Stichting Spoony, ontdekken kinderen op een speelse manier gezonde en duurzame voeding. Dit jaar doen voor het eerst alle provincies in Nederland mee en is het aantal deelnemers meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar: meer dan 120.000 kinderen doen mee. Ook scholen en kinderdagverblijven doen voor het eerst mee dit jaar.
Kinderen die niet naar de deelnemende bso’s of scholen gaan, kunnen via het online platform toch thuis gratis meedoen aan de Gezonde Smikkelweken. Alle deelnemende kinderen ontvangen een kook- en speelboek met recepten, eetspelletjes en challenges. Ze maken bovendien kans op honderd prijzen\. Meedoen kan tot en met 3 september 2023 via www.gezondesmikkelweken.nl