Gasunie wil uitbreiding capaciteit van lng-terminal in Eemshaven

14 feb 2023, 12:45 Nieuws
De Gasunie wil de capaciteit van de lng-terminal in de Eemshaven uitbreiden. Dat komt doordat na onderzoek blijkt dat de bouw van een drijvende LNG-terminal in Terneuzen op de korte termijn niet haalbaar is.
De Gasunie meldt dit dinsdag op basis van onderzoek naar de mogelijkheden om de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Nederland uit te breiden. In de terminals kan lng worden omgezet naar aardgas wat vervolgens aan het Nederlandse gasnet kan worden geleverd.
"Het realiseren van een terminal in Terneuzen is voor een beperkte periode en op de korte termijn “technisch en commercieel niet haalbaar”", aldus de Gasunie. Daarom worden andere opties onderzocht. Het onderzoek van Gasunie betreft een verkenning naar maatregelen om in Nederland de importcapaciteit van lng te verhogen.
In de Eemshaven ligt een “technische optimalisatie” van een bestaande installatie voor. Daarmee moet het op termijn mogelijk worden om jaarlijks 10 miljard kubieke meter aardgas het gasnet op te sturen. De ambitie is nog dit jaar 9 miljard kubieke meter aardgas aan te kunnen, om vervolgens door te groeien naar 10 miljard kubieke meter aardgas.
Ook wordt gekeken naar uitbreiding op de Maasvlakte. Op deze locatie komt mogelijk een vierde tank met een cpaciteit van 4 miljard kubieke meter aardgas.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde maandag dat Nederland het afgelopen jaar 31 miljard kubieke meter gas heeft verbruikt. Dat was het laagste niveau in vijftig jaar. Op het hoogtepunt, in 2010, verbruikten de industrie en huishoudens zo’n 53 miljard kuub gas.