Het is Pasen. Hierbij denken we vooral aan eieren, paasstol, de paashaas, paasontbijt, paasbrunch en eieren zoeken.
Maar wat is nu eigenlijk Pasen en waarom eten we eieren met de Pasen en waarom is de kleur geel symbool bij Pasen?
Pasen is een Christelijke feestdag waarop de opstanding van Jezus wordt gevierd. Pasen was vroeger ook een seizoensgebonden landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste, die heerste als de voorraden van de winter opraakten.
Eieren zijn een symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven. Vroeger waren er in de lente meer eieren dan in de herfst of winter beschikbaar. De eieren werden in felle kleuren beschilderd om de lente en het voorjaar extra feestelijk te vieren.
Ook de Paashaas is net als het ei een symbool voor vruchtbaarheid, omdat de haas zich makkelijk voortplant.
Vrolijk Pasen zeggen we omdat voor Christenen Pasen het feest is om de opstanding van Jezus te vieren.
Gele linten, gele paaskuikentjes, gele strikken, gele kaarsen, gele tafellakens en servetten…. Geel is duidelijk een echte paaskleur en dat komt voort uit het oorspronkeljke lichtfeest. Geel is de kleur van de zon, die na donkere wintermaanden eindelijk weer te zien is.
De afgelopen twee jaar was de oproep voor de paasdagen "Vier de Paasdagen gezellig thuis" vanwege de coronapandemie. Dit jaar kunnen we weer genieten van elkaar en leuke activiteiten. Het is in elk geval zonnig en zacht lenteweer met temperaturen die kunnen oplopen tot 20 graden.
De Redactie van Groningen wenst iedereen fijne Paasdagen.