Elf gebouwen genomineerd voor Groninger Architectuurprijs 2023

24 sep 2023, 13:25 Nieuws
genomineerder architectuurprijs
De genomineerden voor de Groninger Architectuurprijs 2023 zijn bekend. De vakjury voor de Groninger Architectuurprijs maakte donderdagavond de elf geselecteerde gebouwen bekend. Het publiek kan nu ook stemmen op hun favoriete inzending voor de publieksprijs van dit jaar.
Belangrijke criteria voor de jury waren de klimaatopgave, de druk op de woningmarkt en omgang met de publieke ruimte. Daarbij keek de jury vooral naar de wijze waarop het project omgaat met de klimaatopgave, oplossingen biedt voor de druk op de woningmarkt en of het project bijdraagt aan de opgaven op het gebied van openbare ruimte en mobiliteit.
De genomineerden van dit jaar zijn Klein Engelbert (OBS de Driebond), appartementencomplex Karaat aan de Oosterhamrikkade, De Regulateur in de Grunobuurt, het nieuwe gebouw van Iederz aan de Silkeborgweg, De Jacobijner (in de voormalige Borgmanschool aan de Jacobijnerstraat), De Kunstwerf, Watertoren West (Doctor C. Hofstede de Grootkade), de Westerwal (Zeeheldenbuurt), de nieuwe Kattenbrug, De Eik en De Beuk (Selwerd), de Superhub in Meerstad, Het Perron in Haren en co-housingproject De Blokkendoos aan de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat.
De vakjury komt elk jaar uit een andere stad, de zogenaamde zusterstad van de Groninger Architectuurmaand. Dit jaar is dat Tilburg. De vakjury van de Groninger Architectuurprijs is dit jaar voor ons samengesteld door de gemeente Tilburg en CAST, het architectuurcentrum van Tilburg. De publieksjury bestaat uit een aantal geïnteresseerde inwoners van de gemeente Groningen.
Op basis van alle ingezonden projecten maakte de vakjury op 21 september een selectie. Hieruit volgen de winnaars van zowel de vak- als de publieksjury. Op 6 oktober maken beiden jury's de winnaars bekend.
Stemmen voor de publieksprijs kan via de website. groningerarchitectuurmaand.nl/inzendingen