Eerste editie Startup Festival voor jonge ondernemers in regio Noord groot succes

02 okt , 9:15 Nieuws
foto 1 de keynote van jarno duursma zette de leerlingen in beweging
Op vrijdag 27 september vond in de Biotoop in Haren de eerste editie van het Startup Festival regio Noord plaats. In totaal 180 leerlingen van zes verschillende scholen namen deel aan verschillende workshops en lezingen. Ze kregen de kans om meer te leren over ondernemerschap, kunstmatige intelligentie (AI) en social media.
Het evenement werd georganiseerd door de Werkgroep Ondernemen van Kansrijke Groningers in samenwerking met Jong Ondernemen
De lezingen van ondernemer Koen Meijer en Keynote speaker Jarno Duursma maakten veel indruk op de leerlingen. De deelnemende scholieren gaan komend schooljaar hun eigen onderneming starten, leren pitchen, en dingen mee naar een landelijke prijs.

Eerste editie voor de regio Noord

Met bussen arriveerden de leerlingen van Het Hogeland College Warffum, Het Hogeland College Winsum, het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand, de Campus VO Eemsdelta in Appingedam (deelscholen Rudolph Pabus Cleveringa en Theda Mansholt), de Rutger Kopland VO Eemsdelta in Siddeburen en het Terra VO Winsum in Haren. Het evenement vond plaats in de Biotoop, een voormalig pand van de Rijksuniversiteit Groningen, omringd door kunstprojecten en bijzondere bomen.
Eltjo Smit, voorzitter van de werkgroep Ondernemen van Kansrijke Groningers, opende de dag. Annemiek Storm en Anja Wolters van Jong Ondernemen verwelkomden de leerlingen bij de start van hun ondernemersjaar. Zij legden uit waarom een ondernemende houding waardevol is, zelfs als je geen ondernemer wordt.

Lezingen

Ondernemer Koen Meijer deelde zijn ondernemersverhaal met de leerlingen. Hij begon zijn carrière na het afronden van de LTS en groeide uit tot een succesvolle ondernemer met 200 medewerkers. “Op de LTS vond ik nergens wat aan, maar in 1990 ging er bij mij een knop om. Toen ben ik ondernemer geworden,” aldus Koen Meijer. Van alles heeft hij verkocht: van appels en patat tot schoonmaakwerk. Meijer moedigde de leerlingen aan om in mogelijkheden te denken en plezier te hebben in wat ze doen.
Na de lunch gaf Jarno Duursma, expert op het gebied van technologie en AI, een keynote over de impact van AI op de toekomst van ondernemen. Hij benadrukte dat het een goede tijd is om te starten met een onderneming, mede dankzij de mogelijkheden van het internet. Zijn lezing inspireerde veel leerlingen, die hem na afloop vragen stelden.

Workshops over AI en social media

Tijdens de workshops leerden de leerlingen praktische vaardigheden voor hun toekomstige onderneming. Zo gaf Didier Kick een workshop over AI, waarin leerlingen ontdekten hoe AI hen kan helpen bij hun bedrijfsideeën. Een groep bedacht zelfs een bedrijfsnaam en logo voor een toekomstige kebabzaak met behulp van AI.
Daarnaast leerden ze in een andere workshop van Adi Soerjaman hoe ze websites kunnen maken met Canva. Ook social media kwam aan bod, waar experts van marketingbureau Tomorrowmen uitleg gaven over hoe platforms zoals TikTok, Instagram en Pinterest effectief ingezet kunnen worden voor marketing. Aan het eind van de dag maakten de leerlingen vlogs voor lokale ondernemers, waarvan sommige ook echt gepubliceerd zullen worden. De winnende groepjes ontvangen respectievelijk 75 euro, 50 euro en 25 euro (1e, 2e en 3e prijs) voor hun vlog, wat ze alvast kunnen inzetten voor hun onderneming.

Doel van het festival

Het doel van het Startup Festival is om jongeren te stimuleren een ondernemende houding te ontwikkelen. Dit helpt hen niet alleen bij het starten van een eigen bedrijf, maar ook bij het vinden van een stage, baan of leidinggevende functie. Het festival is onderdeel van het programma van Kansrijke Groningers, dat jongeren voorbereidt op de arbeidsmarkt in de regio. Het succes van deze eerste editie smaakt volgens de organisatie zeker naar meer.
Kijk voor meer informatie over het programma van Kansrijke Groningers op de website www.kansrijkegroningers.nl.
(Fotobijschrift: De Keynote van Jarno Duursma zette de leerlingen in beweging)