Eerste Arriva-nachttrein van Groningen naar Schiphol gaat vanaf januari rijden

30 okt 2022, 11:20 Nieuws
arriva trein
In de loop van januari rijdt er in de nacht van vrijdag op zaterdag een Arriva-trein van Groningen naar Schiphol en terug. Dat maakte Arriva vrijdagmiddag bekend.
De Intercitytrein rijdt eens per week, in de nacht van vrijdag op zaterdag. De treinverbinding staat in de NS Reisplanner. Dat houdt in dat ProRail ruimte op het spoor heeft gevonden om de treinen te laten rijden. Half september werd al bekend gemaakt dat Arriva de trein mocht laten rijden. Toen bepaalde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat de vervoerder het spoor waar normaal alleen de NS op rijdt, in de nachtelijke uren mag gebruiken.
De eerste ritten staan voor begin januari in de reisplanners, maar waarschijnlijk gaat de eerste trein pas in de loop van januari vertrekken. De trein vertrekt dan om 1.48 uit Groningen en rijdt, via Assen, Zwolle, Lelystad en Almere naar Amsterdam Zuid, waar de trein om 4.17 aankomt. De trein rijdt vanaf Schiphol terug om 5.07 uur.
Ook begint vanaf half december een verbinding tussen Maastricht en Schiphol. De trein naar Groningen gaat later beginnen, omdat het spoor bij Dronten nog defect is.

Niet reizen met OV-Chipkaart, maar met apart kaartje van tien euro

Reizigers kunnen niet met een OV-Chipkaart reizen met de nachttrein. Er geldt een speciaal tarief. Alle reizigers betalen, ongeacht waar ze instappen, tien euro voor de reis. Een kaart is alleen verkrijgbaar via glimble, de reisapp van Arriva. De reiziger ontvangt dan een QR-code waarmee de poortjes worden geopend.