‘Eerlijke prijs’ voor AH coffee to go in Groningen

18 apr 2023, 16:20 Nieuws
schermafbeelding 2023 04 18 100917 wikimedia donald trung ah to go
Albert Heijn gaat klanten bij wijze van experiment bij AH To Go’s in Groningen, Wageningen en in Zaandam de ‘echte prijs’ van een beker koffie laten zien. Klanten krijgen de keuze of ze voor hun koffie de reguliere prijs betalen, of de hogere prijs waarin ook alle sociale en milieukosten zijn meegenomen.
Wanneer de ‘echte prijs’ wordt berekend voor koffie voor onderweg gaat de prijs omhoog: een espresso gaat van 1,75 naar 1,81 euro. Bij een cappuccino is, vooral vanwege de koeienmelk het verschil zelfs 24 cent.
Klanten kunnen kiezen welke prijs ze willen afrekenen. De ‘eerlijke prijs’ is een optelsom van verschillende sociale en milieukosten, zoals CO2-uitstoot, waterverbruik, grondstoffengebruik en arbeidsomstandigheden. Een groeiend aantal boeren, producenten, winkels, groothandels, cafés, restaurants en supermarkten werkt aan echte prijzen. Ook steeds meer consumenten, bedrijven en instellingen willen die prijzen weten.
Het experiment in Groningen vindt plaats op het Zernike Campus bij de AH To Go.
Albert Heijn werkt in dit experiment samen met de onafhankelijke organisatie True Price. De True Price Foundation werkt aan een open source Global True Price Standard.