"Driebondsbos is vogelvrij, straks letterlijk en figuurlijk”

29 mrt 2021, 14:45 Nieuws
20210317 155935 driebondsbos stadspartij groningen
Het Driebondsbos is "vogelvrij, straks letterlijk en figuurlijk". Verschillende soorten vleermuizen, ransuilen, blauwborstjes, spechten, hermelijnen, wezels, de koekoek en zelfs ook een nachtegaal is er te horen en te zien. Het Driebondsbos is een strook moerasachtig bos van anderhalve kilometer bij honderd meter langs het Eemskanaal. Volgens omwonenden dreigt dit binnenkort allemaal te verdwijnen.
Belangenvereniging MEER-dorpen behartigd de belangen van 75 procent van de inwoners van Middelbert, Engelbert, Euvelgunne en Rode Haan. Het Driebondsbos is volgens hen een waardevol natuurgebied dat bij toeval is ontstaan is in 1963 toen het Eemskanaal werd verbreed en uitgebaggerd.
De fractie van de Stadspartij sprak onlangs met het bestuur van belangenvereniging MEER-dorpen. "Zij maken zich zorgen over mogelijke plannen om het gebied met het Driebondsbos te veranderen in een recreatiegebied met onder andere een mountainbike baan”, zegt René Stayen, raadslid van de Stadspartij.
“Omdat het bos geen status heeft als natuur- of beschermd gebied kan er van alles mee gebeuren. Het Driebondsbos is als het ware vogelvrij. Straks waarschijnlijk letterlijk én figuurlijk vogelvrij”, aldus Stayen.
Het Driebondsbos is onderdeel van de Eemskanaalzone waar de gemeente de komende jaren zo'n 2100 woningen wil bouwen. Dit moet zorgen voor een verbinding tussen de stad en de wijk Meerstad.
De raadsfractie van de Stadspartij heeft schriftelijke vragen aan het college. “Omdat er nog veel onduidelijk is willen wij van het college weten wat de precieze plannen zijn. Is er onderzoek is gedaan naar de flora en fauna in dit bos? En wat de rol is van het Driebondsbos in de ecologische verbindingszone tussen het natuurgebied bij Kardinge en dat bij Meerdorpen en Meerstad, het zogenoemde Kardings Ontzet”, besluit Stayen.
(Bron: ingezonden bericht)