De Nationale Bijentelling van start dit weekend

15 apr 2023, 10:05 Nieuws
bee gf59a742d6 1920 bij
Dit weekend, op 15 en 16 april is de Nationale Bijentelling. Het doel is om zoveel mogelijk te weten te komen over de staat van de bij in Nederland.
Iedereen wordt gevraagd om mee te doen aan het bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 wilde bijensoorten voor. Daarvan is ruim de helft bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. Zo’n 80 procent van onze eetbare gewassen en bijna 90 procent van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten.

Waarom dit weekend tellen?

Een van de meest gestelde vragen is waarom we vroeg in het jaar bijen tellen. Hier is speciaal voor gekozen, niet omdat er dan weinig bijen zijn (vorig jaar werden er ruim 75.000 geteld), maar omdat er op dit moment maar een paar verschillende soorten rondvliegen. Hierdoor is het makkelijker om de beestjes uit elkaar te houden. Vorig jaar deden ruim 3.700 mensen mee aan de Nationale Bijentelling.

Meedoen?

Doet u ook mee met de Nationale Bijentelling? Meedoen is simpel: Download het telboekje en bijengidsje en meld u nu aan via de website. Ga op een zonnig moment naar buiten en loop een rondje, noteer hierbij alle bijensoorten en aantallen die u ziet. Upload het (online) telformulier op de website www.nationalebijentelling.nl voor zondag 16 april, 20.00 uur.
De resultaten zijn live te volgen.

Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.
Kijk voor meer informatie over de telformulieren, en tips & tricks op NationaleBijentelling.nl .