Concerten Rammstein in Stadspark gaan door

06 jul 2023, 15:20 Nieuws
rammstein at stadio olimpico grande torino turin july 12th 2022 cc by sa 40 dennis radaelli wikipedia
De concerten van Rammstein op donderdag en vrijdag gaan door. De rechtbank in Groningen heeft alle bezwaren van de Natuurbeschermingswacht tegen de concerten afgewezen, melden diverse media.
De Raad van State oordeelde woensdag al dat er geen bezwaren zijn voor de vuurwerkshows.
De rechtbank ziet geen aanzienlijke milieueffecten door de concerten. Dat laat de Natuurbeschermingswacht donderdagmiddag weten: “Sorry dat we jullie niet hebben kunnen helpen. We hebben het niet gered bij de bestuursrechters, zowel de Raad van State als de rechtbank Noord-Nederland hebben niet ingegrepen. Alle verzoeken zijn afgewezen.”
Volgens de bestuursrechter hoeft het onderdeel natuur niet meegenomen te worden voor de beoordeling van een evenementenvergunning, omdat dat niet in de APV staat. De hogere geluidsnorm is volgens de bestuursrechter door het college en GS voldoende onderbouwd dat er geen schade aan de natuur zal optreden. Er is geen tegenbewijs overgelegd dat er wel schade zal optreden.
Ook voor de gevreesde gehoorschade voor bezoekers ziet de rechter geen reden. Het college heeft toegelicht dat de verhoging van de geluidsnorm naar 103 dB(A) op beide avonden maar kort duurt, van 20.30 uur tot 23.00 uur en deze geluidsnorm gebruikelijk is in de branche. Daarnaast is het de eigen keuze van de concertbezoeker om zich aan de hogere geluidsnorm bloot te stellen.
Vanuit de organisatie worden verplicht gratis oordoppen aan de bezoekers ter beschikking gesteld. De bestuursrechter vindt ook dat het college voldoende heeft uitgelegd waarom het de belangen van het doorgaan van het concert zwaarder laat wegen dan de belangen (namelijk geluidsoverlast) van omwonenden.
De rechtbank deed donderdag uitspraak in deze zaak.