Centrum Groningen in toekomst bereikbaar via verschillende routes

11 jan 2023, 15:55 Nieuws
tijdelijk julianaplein1
Het centrum van Groningen is straks bereikbaar via verschillende routes. Dat meldt Aanpak Ring Zuid.
Verkeer vanuit Drachten, Assen en Hoogezand kunnen op verschillende manieren naar de binnenstad rijden. HIeronder staan de mogelijkheden.

Via de westelijke ringweg/Hoendiep

Verkeer vanuit de richting Drachten kan via de westelijke ringweg rijden. Op de A7 komt een aparte rijstrook voor verkeer naar de westelijke ringweg. De verkeerslichten bij MartiniPlaza verdwijnen en verkeer kan doorrijden naar de afslag Schildersbuurt/Centrum en vervolgens via het Hoendiep naar het centrum.
Voor verkeer komend vanuit Assen is deze route ook een mogelijkheid. Verkeer kan via het Julianaplein naar de westelijke ringweg toe. Verkeer dat via de Brailleweg/Emmaviaduct
naar de stad Groningen rijdt vanuit de richting Assen (A28), kan straks via het Emmaviaduct naar het centrum. Deze route ziet er straks wel anders uit. Vlak voor het Julianaplein komt een nieuwe afslag naar het centrum. Aan het eind van de nieuwe afrit ga je linksaf, onder de A28 door en via de Brailleweg richting Emmaviaduct.
Verkeer vanuit Drachten kan ook via het Emmaviaduct naar het centrum rijden. Bij het Julianaplein kan men dan de nieuwe afrit nemen die aansluit op de Brailleweg en het Emmaviaduct. Dat is nu nog niet mogelijk.

Via de Brailleweg/Hereweg

In de nieuwe situatie is het centrum ook te bereiken via de Hereweg. Vanuit alle richtingen kan bij het Julianaplein de afslag genomen worden naar de Brailleweg. Daar komt een rotonde. Via een nieuwe verbindingsweg, aan de noordkant van de ringweg, rijd je naar de Hereweg.

Via de Europaweg

Verkeer vanuit de richtingen Drachten,Assen of Hoogezand kan ook de afslag nemen naar de Europaweg om het centrum te bereiken. Vanuit Drachten gezien ligt de afslag straks voorbij de Europaweg. Je keert met een boog terug naar de Europaweg, om de skivijver heen. Aan het eind van de afrit ga je rechtsaf naar de Europaweg. Hier komt een verkeerslicht dat vrijwel continu op groen staat. Alleen als er een bus vanaf P+R Europapark naar de Europaweg moet, kan dit verkeerslicht even op rood springen.
Ook vanuit Hoogezand komt er een afslag naar de Europaweg. De afslag komt uit op de Lubeckweg. Bij de kruising met de Europaweg kun je rechtsaf naar het centrum toe.

Via de oostelijke ringweg/Europaweg

Vanuit Hoogezand kan men via de oostelijke ringweg rijden. Men rijdt dan via de afslag Meerstad naar bedrijventerrein Driebond. Via de Sontbrug en de Eltjo Ruggeweg ga je naar de Sontweg en zo naar de Europaweg.