Bommen Berend: een weekend vol festiviteiten rond viering 350-jarig jubileum Groningens Ontzet

30 aug 2022, 14:40 Nieuws
1 hoofdfoto bommen berend
Het afgelopen weekend waren er veel festiviteiten rond de viering van het jubileum van 350 jaar Groningens Ontzet.
Zondag 28 augustus was de dag waarop Carl von Rabenhaupt 350 jaar geleden zorgde met de verdediging van de stad in het landelijke rampjaar 1672, dat Bisschop van Münster, Bernard van Galen (“Bommen Berend”) op 28 augustus verdreven werd en Groningen niet in zijn handen viel. "Waarmee het jaar voor onze stad geen rampjaar werd."
Normaal wordt "Bommen Berend" op 28 augustus gevierd (behalve als deze dag valt op een zondag dan zijn de festiviteiten op zaterdag 27 augustus). Dit jaar stond het hele weekend in het teken van het 350-jarig jubileum.
Het programma bestond onder meer uit de zomerkermis, het Bommen Berend Muziekfestival en het Bommen Berend Jeugdtheater en het NNO 28 augustus Concert. Drie dagen waren er re-enactment kampementen en rondleidingen achter het Martinikerkhof.
De nadruk van de feestelijkheden lag dit jaar op 27 augustus. De dag begon met de kranslegging bij de buste van Rabenhaupt. Op de Ossenmarkt was dit jaar een dagprogramma rond de Paardenkeuring met een paarden-programma en kinderprogramma.
Op de Praediniussingel werd 's middags De Strijd: De slag om Groningen nagespeeld door ongeveer 80 figuranten. Voorafgaand marcheerden zij in vol ornaat door de stad.
20220827 151033
In de binnenstad traden verschillende dweilorkesten op en waren er draaiorgels en levende standbeelden. In de avond was het RadioNL Zomertoer - Hollandsch Muziekfestival te bezoeken, met aansluitend het groots vuurwerk in de Zuiderhaven.
Een groot springkussen kinderprogramma was zondag te vinden op de Grote Markt.
img 20220828 150058