Bijna alles kan op anderhalve meter, een grote stap in opening samenleving

18 jun 2021, 19:49 Nieuws
binnenhof den haag
De hoop en verwachting werden in de laatste persconferenties uitgesproken dat we een mooie zomer tegemoet gaan en dat gaat uitkomen. Dat meldde demissionair minister-president Mark Rutte.
De volgende stap gaat een paar dagen eerder in en er kan volgens Rutte zelfs meer dan we dachten. 'Kijkend naar de cijfers en het advies van het OMT kan dat'. De besmettingscijfers en het aantal ziekenhuisopnames dalen snel. De druk op de zorg is flink afgenomen. Dat geeft ruimte voor uitgestelde operaties en rust voor de harde werkers. Daarom wordt stap 4 van het openingsplan gezet en zelfs vergroot.
De meeste maatregelen zijn daarom niet meer nodig.

Anderhalve meter

'Vanaf zaterdag 26 juni is de anderhalve meter de centrale maatregel ondersteund met de bekende basismaatregelen', aldus Rutte. 'Zo kan Nederland op anderhalve meter weer verder open'. Alle deuren zijn weer open waarbij anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft.
Daar waar anderhalve meter niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs.
Vanaf 26 juni zijn er geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers, dat mensen thuis mogen ontvangen. Ook de beperking op groepsvorming vervalt, zoals bijvoorbeeld in het restaurant of het park.

Mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht vervalt grotendeels en blijft alleen gelden waar de anderhalve meter niet gehandhaafd kan worden. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, personenvervoer en luchthavens en in vliegtuigen.
Het werken op kantoor verandert. Het advies ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’ verandert. Werknemers die nu nog thuis werken, mogen in overleg met hun werkgever maximaal de helft van hun tijd ook op kantoor werken. Op kantoor geldt altijd de anderhalvemeterregel, ook in de lift of de kantine.
Alle locaties en evenementen mogen open op anderhalve meter, met voorwaarden. Wel gelden er nog een aantal voorwaarden voor zowel binnen-als buitenruimtes. In ruimtes waar mensen een vaste zitplaats hebben, geldt dat mensen verzekerd moeten zijn van onderling anderhalve meter afstand. Dat wil zeggen dat in een theater niet elke stoel bezet kan worden en dat in een restaurant de tafels en stoelen ver genoeg uit elkaar moeten staan. Registratie en een checkgesprek blijven verplicht. In ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben, zoals in een winkel of het museum, geldt een maximale capaciteit van 1 bezoeker per 5m2.
Ook vervalt het verbod om alcohol te verkopen na 22.00 uur en het hebben en drinken van alcohol na 22.00 uur in de openbare ruimte.
Als er gebruik gemaakt wordt van het coronatoegangsbewijs, dan vervalt de verplichting van de anderhalve meter en geldt de reguliere capaciteit.

Evenementen

Vanaf 26 juni zijn alle evenementen die plaatsvinden in reguliere publieke plaatsen, zoals in de horeca, bioscoop, beurs en congrescentra of poppodia, toegestaan. Dit houdt in dat locaties met een vaste zitplek 100 procent van de anderhalvemetercapaciteit kunnen gebruiken. En op doorstroomlocaties, zoals winkels en musea, kan 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen worden. Vanaf 30 juni 2021 zijn overige evenementen met een vergunningsplicht onder voorwaarden toegestaan.
Voor bepaalde contactberoepen, zoals de kapper en masseur, waarbij de anderhalve meter niet mogelijk is vervalt de mondkapjesplicht. De registratieplicht blijft voor deze beroepen wel gelden.

Gratis coronatest

Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn. Dit is alleen voor reizigers die zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen. Dit is niet voor elk land nodig. Kijk op www.wijsopreis.nl voor de huidige maatregelen van jouw vakantieland.

Vaccineren

Het vaccineren tegen corona gaat hard. Er zijn al ruim 13 miljoen prikken gezet. Bijna 5 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd, ruim 4 miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad. Vanaf morgen zijn ook de 18-jarigen aan de beurt om een afspraak te maken. Dat wil zeggen dat medio juli iedereen die gevaccineerd wil worden een eerste en vaak ook een tweede vaccinatie heeft gehad.
Vaccinatie blijft volgens minister de Jonge de belangrijkste troef om uit de coronacrisis te komen. De basisregels blijven nog steeds gelden.
Medio augustus bekijkt het kabinet wanneer en op welke manier de laatste stap van het openingsplan kan worden gezet. Het gaat dan om het loslaten van de anderhalve meter en de overige basisregels.