Arriva gaat ook met treindiensten rijden tussen Zwolle en Groningen

26 sep , 10:40 Nieuws
arriva trein
Vervoerder Arriva gaat met ingang van de nieuwe dienstregeling op 15 december rijden tussen Zwolle en Groningen. Arriva voert minimaal vier treinritten per werkdag uit. Daarmee krijgt de NS voor het eerst een directe concurrent op een stuk spoor waar de NS het alleenrecht voor heeft. Dat meldt Treinzreiziger.nl.
Vanaf 15 december rijdt Arriva twee sneltreinritten in de ochtendspits en twee in de middagspits tussen Zwolle en Groningen. Op vrijdagen rijdt Arriva vier ritten in de ochtend en vijf in de middag.
Dat betekent dat Arriva ook op tijdstippen rijdt waarop NS-treinen rijden op dat traject. “Als deze ritten in open toegang gaan rijden, dan is het voor het eerst dat een reiziger de keuze heeft naast een concessietrein,“ zegt Arriva woordvoerder Nikki Smit tegen Treinreiziger.nl.
De concurrentie op het spoor is mogelijk omdat er door Europese regels sinds 2021 ‘open toegang’ tot het spoor is. Iedere vervoerder die een treindienst in Nederland wil aanbieden, kan dit doen, ook op een stuk spoor waar een vervoerder van de overheid een concessie of alleenrecht heeft gekregen. Maar de concurrerende treindienst mag dan geen grote inbreuk doen op de concessie.
Arriva had om meer treinritten gevraagd, waanonder meer sneltreinritten, ook de verbinding tussen Zwolle en Leeuwarden rijden en daarnaast stoptreinen tussen Zwolle en Groningen. Het grootste deel is afgewezen. Arriva heeft laten weten dat het bedrijf hiervoor naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) stapt. Het starten van de treindiensten is wel afhankelijk van het bezwaar van de vervoerder, meldt Arriva aan Treinreiziger.nl