Aantal vuurwerkslachtoffers in Groningen hetzelfde als voor corona

06 jan 2023, 14:25 Nieuws
rotjes vuurwerk ccby20 flickr creative commons pixel addict
Deze jaarwisseling zijn negen vuurwerkslachtoffers behandeld op de spoedeisende hulp (SEH) van de Groningse ziekenhuizen. Dat meldt Kenniscentrum VeiligheidNL.
In het Brandwondencentrum Groningen werden dit jaar 36 slachtoffers behandeld of kregen advies over hun brandwonden. Daarvan waren 23 slachtoffers veroorzaakt door vuurwerk en 13 door carbid, meldde het Martini Ziekenhuis op Nieuwjaarsdag. Dat waren er ongeveer evenveel als een jaar eerder, toen waren er 37 slachtoffers. Zeven patiënten waren zo ernstig gewond dat ze moesten worden opgenomen. Twaalf mensen kregen telefonisch advies over hun brandwonden.
Landelijk belandden deze jaarwisseling 1253 mensen als gevolg van een ongeluk met vuurwerk op de spoedeisende hulp (SEH) of bij de huisartsenpost, meldt VeiligheidNL. Dat zijn er ongeveer evenveel als tijdens de laatste oud en nieuw voor de coronapandemie.
Op 31 december en 1 januari hebben de SEH’s bijna 400 vuurwerkslachtoffers behandeld. Bij huisartsenposten waren dat er ruim 850. Het aantal slachtoffers was dit jaar 62 procent hoger dan tijdens de vorige jaarwisseling, toen net als het jaar daarvoor een landelijk vuurwerkverbod gold. De meeste mensen moesten worden geholpen aan brandwonden en oogletsels.
Dit jaar was bijna een vijfde van de slachtoffers jonger dan 12 jaar, ook vergelijkbaar met 2019-2020. Verder waren vooral jongens van 12 tot en met 15 jaar en mannen van 20 tot en met 29 jaar slachtoffer van vuurwerk.
Het kenniscentrum verzamelde informatie van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, InEen (de vereniging van onder meer huisartsenposten) en de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie.