Groningen start fietsverlichtingsacties met theater en graffiti

Foto: Provincie Groningen

Groningse overheden organiseren de komende weken verschillende fietsverlichtingsacties, zoals Green graffiti op fietspaden, straattheater op de markt en het uitdelen van fietslampjes door de waarnemend nachtburgemeester en wethouder Paul de Rook.

Onder het motto ‘Fiets verlicht’ wordt aandacht gevraagd voor zichtbaarheid op de fiets.
poster-ik-val-op-in-Groningen-a3

Kwetsbaar in het verkeer
Veel fietsers, die zonder licht rijden hebben vaak niet door dat ze zó slecht te zien zijn, dat ze gevaar opleveren voor zichzelf en voor hun medeweggebruikers, meldt de provincie. Daarnaast zijn mensen op de fiets erg kwetsbaar in het verkeer en vaak slachtoffer van ongevallen in het verkeer.

Green graffiti
Op tachtig fietspaden door de hele provincie komt in de vorm van green graffiti een boodschap die fietsers oproept hun licht te voeren. Dat gebeurt met afbeeldingen van milieuvriendelijke krijtverf, die na een tijd door de regen weer verdwijnen.

Uitdeelacties in de stad Groningen
In de stad gaat waarnemend nachtburgemeester Chris Garrit, gezamenlijk met het promotieteam van Verkeerswijzer Groningen, fietslampjes uitdelen. Op verschillende plekken in de stad spreken zij fietsers aan en controleren hun fietsverlichting. Als dit niet in orde is, krijgt de fietser fietslampjes.

Straattheater
Acteurs van theatergroep Authentiek herinneren de bezoekers van weekmarkten aan hun fietsverlichting. Her en der treden de acteurs op, om mensen zo op humoristische wijze te wijzen op hun zichtbaarheid.

Ook basisscholen voeren fietsverlichtingsacties uit met de toolkit van de ANWB Lichtbrigade en heeft Team Alert acties gedaan onder studenten. Daarnaast controleert de politie op verschillende plaatsen in de provincie op fietsverlichting.

Verkeerswijzer Groningen
De fietsverlichtingsacties worden georganiseerd door de Groningse overheden die onder de noemer Verkeerwijzer Groningen samenwerken aan verkeersveiligheidscampagnes en educatie-activiteiten om het aantal verkeersslachtoffers in de provincie Groningen verder terug te dringen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden