‘Eenzaamheid onder alleenstaande jongeren in tijd van corona’

Foto: Publiek Domein

Eenzaamheid onder alleenstaande jongeren is tijdens de huidige coronacrisis een probleem. Dat meldden het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen na het onderzoek, de ‘Corona Barometer’.

Uit het onderzoek blijkt dat één op de zeven jongeren onder de dertig jaar, die alleen woont, zich eenzaam voelt tijdens de coronacrisis. Daarnaast blijkt dat veel mensen zich eerder zorgen maken dat een naaste ziek wordt dan dat zij zelf ziek worden.

Binnen het grootschalige onderzoek ontvangen 135.000 mensen sinds de start van de crisis wekelijks een coronavragenlijst. Er zijn tot nu toe ruim 160.000 vragenlijsten ingevuld.

“Door zo’n lockdown beschermen we onszelf tegen het virus, maar tegelijkertijd ontstaat er een grote psychologische druk bij veel mensen. Bij wie speelt die druk het meeste en welke gezondheids- en omgevingsfactoren spelen mee? Dat is voor beleidsmakers in de hele wereld interessant”, zegt hoogleraar Jochen Mierau.

Op zoek naar risicofactoren

Initiatiefnemer en hoogleraar Lude Franke benadrukt het belang van dit onderzoek: “Dankzij dit onderzoek en de deelname van zoveel mensen krijgen we een goed beeld van zowel de ziekte COVID-19 als de risicofactoren op ernstige ziekteverschijnselen. Zo willen we nagaan waarom sommige mensen zeer ernstig ziek worden door COVID-19, waar anderen nauwelijks klachten hebben. We zien nu al dat er relatief veel deelnemers zijn geweest met COVID-19 gerelateerde klachten, maar dat het aantal bewezen COVID-19 patiënten laag is: slechts 0,8%. De Corona Barometer laat echter ook zien dat 1 op de 10 respondenten tussen 18 en 40 jaar aangeeft zelf te denken een corona-infectie te hebben gehad, maar niet gediagnosticeerd of getest is.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen