Koningsdag 2020, een digitaal feest vanaf huis

Foto: Publiek Domein

Koningsdag 2020 is een andere feestdag dan andere jaren. Vanwege het coronavirus wordt dit jaar Koningsdag in en om de eigen woning gevierd, ‘Woningsdag’.

Net zoals andere jaren hangt de vlag met wimpel uit en kleurt Nederland rood-wit-blauw. Het Koninklijk Concertgebouworkest verzorgt vanuit huis een nationale aubade door het Wilhelmus te spelen, waarbij iedereen wordt opgeroepen om vanuit het raam, in de tuin of op het balkon mee te doen.

Vervolgens houdt Koning Willem-Alexander, die deze dag zijn verjaardag viert, een korte toespraak vanuit Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Dit is tevens het startsein voor het feestplein op internet. In het hele land worden feestelijkheden georganiseerd waaraan feestgangers online en op anderhalve meter mee kunnen doen.

Landelijk worden klokken geluid, georganiseerd door De Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging (KNKV) en de Oranjebond. Om 11.00 uur staat Groningen op het programma, waarbij Auke de Boer speelt vanuit de Martinitoren.

Dit jaar zijn er geen Vrijmarkten te bezoeken, maar wel bijvoorbeeld digitale kleedjesmarkten. Ook kunnen Nederlanders tussen 12.00 uur en 22.00 uur meedansen op muziek van verschillende artiesten, in huis, in de tuin of op het balkon, via Balkoningsdag. Om te zien of er iets in de buurt georganiseerd wordt kan men ook kijken op de website koningsdagthuis.nl

Door Ten Boer trekt speciaal tussen 12.30 uur en 17.30 uur een draaiorgel door het dorp.

De koning sluit deze ‘speciale’ Koningsdagprogramma af met het Nederlands volk met een nationale toost vanuit het paleis om 16.00 uur.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden