Vallende sterren “Lyriden” komende twee nachten duidelijk te zien

De vallende sterren ‘Lyriden’ zijn de komende twee nachten goed te zien, doordat de nachten onbewolkt verlopen. ‘Meteoren van de Lyriden zijn spectaculair!’, meldt Weeronline.

Ze zijn snel, helder en zien er soms uit als vuurbollen met een rookachtig spoor. Vooral tijdens het laatste deel van de nacht, vanaf ongeveer 2.00 uur komen er meer dan 10 meteoren per uur voor.

Het hoogtepunt is in de beide nachten rond 4.00 uur. Het aantal vallende sterren zal komende nacht 17 per uur en in de nacht naar donderdag 16 per uur zijn, is de verwachting van Weeronline.

Volgens Weeronline is richting het oosten tot zuidoosten het beste zicht. Trek warme kleding aan als je naar buiten gaat. De temperatuur is rond de 8 graden, maar het voelt door de vrij krachtige noordoostenwind flink kouder.

Oudste meteorenzwerm

Meteorenzwerm de Lyriden is vermoedelijk de oudste die we als mens kennen. Volgens Weeronline werd 2600 jaar geleden al melding gemaakt van deze vallende sterren.

De meteorenzwermen zijn afkomstig van kometen. Die verliezen onder invloed van straling van de zon constant stukjes steen: de meteoroïden. Wanneer dit ruimtestof onze atmosfeer, op 100 kilometer hoogte boven het aardoppervlak, met hoge snelheid binnendringt begint het steentje te gloeien.

De Lyriden zijn volgens Weeronline afkomstig van de komeet “C/1861 G1 Thatcher” en worden zo genoemd omdat ze van het sterrenbeeld “Lier” lijken te komen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen