Bouw vijfde woonblok in Grunobuurt van start

Tractie.
Foto: Impressie: De Zwarte Hond

De bouw van het vijfde woonblok in de Grunobuurt is van start gegaan. Het woonblok, Tractie genaamd, is een appartementencomplex met 107 appartementen, bestemd voor de sociale- en middenhuur. De bouw is een vervolg op appartementencomplex Lampisterie.

Over Tractie

Tractie krijgt 107 huurappartementen met een gemeenschappelijk binnenterrein waar geparkeerd kan worden. Het gebouw varieert in hoogte van drie tot zeven bouwlagen. Architectenbureau De Zwarte Hond maakte het ontwerp voor Tractie. Kenmerkend voor Tractie is de omloop op de tweede verdieping; die loopt over de gehele gevel door. Hierdoor hebben de aanliggende appartementen buitenruimtes over de volledige breedte van de woning.

Tractie krijgt woningen voor de sociale huur en middenhuur: appartementen met drie of vier kamers en maisonnettes met entree op de straat. De appartementen zijn gasloos en energiezuinig.

Als alles volgens planning verloopt, wordt het appartementencomplex in het vierde kwartaal van 2021 opgeleverd.

Over de Grunobuurt

Tractie is één van de acht nieuwe woongebouwen in de Grunobuurt, die grootschalig vernieuwd wordt. In 2003 werd besloten om de wijk grootschalig op te knappen. Bewoners uit de Grunobuurt hebben tijdens het ontwikkelen van het stedenbouwkundig plan een grote rol gehad in hoe de acht nieuwe gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte eruit komen te zien.

Spoorwegverleden

De namen van de nieuwe bouwblokken in de Grunobuurt, zoals Tractie en Lampisterie, verwijzen naar het spoorwegverleden van de wijk, dat aan de noordkant wordt begrensd door het spoor.

De naam van de wijk is afgeleid van de woningbouwvereniging voor spoorwegpersoneel Gruno, die sinds de bouw vanaf 1920 het merendeel van de woningen in de wijk in beheer had. In totaal komen er acht woonblokken in de wijk. Typhoon (109 koop- en sociale huurwoningen), Traverse (47 koop-, middenhuur- en sociale huurwoningen) en Statie (47 koop-, middenhuur- en sociale huurwoningen) zijn al gerealiseerd. Lampisterie (101 sociale huurwoningen) wordt na de zomer opgeleverd.

Jan Jaap Vogel, directeur Vastgoed bij Nijestee: “We doen er alles aan om tijdens deze crisis door te gaan met ontwikkelen en bouwen. Groningen heeft woningen nodig. In Tractie komen zowel sociale huur- als middenhuurappartementen. We zien dat er een grote groep mensen is die teveel verdient voor sociale huur, maar te weinig voor een koopwoning. Middenhuur biedt kansen voor doorstroming en draagt bij aan de realisatie van de ongedeelde stad.”

“Met trots bouwen wij mee aan de opgave van Nijestee in de stad Groningen. En in deze afstandelijke tijd meer dan ooit, een pluim voor alle vakmensen op de bouwplaats, zij maken het waar”, aldus Antje de Groot-Schuttert, directeur bij Trebbe.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden