GGD Groningen: Vier nieuw bevestigde besmettingen

Foto: Publiek Domein

Vrijdag zijn er 4 nieuwe bevestigde besmettingen in de provincie Groningen. Dat meldt GGD Groningen vrijdagmiddag.

In totaal zijn 299 personen besmet met het coronavirus in de provincie Groningen. Het aantal werkelijke besmettingen in onze provincie ligt volgens de GGD hoger, omdat niet alle inwoners met klachten worden getest.

Het totaal aantal overledenen uit de provincie Groningen door het coronavirus is volgens de GGD nog steeds tien personen.

Het RIVM meldde eerder vrijdagmiddag dat het aantal ziekenhuisopnames voor de zesde dag op rij gelijk bleef.

Lichte daling opnames IC

In de Noordelijke ziekenhuizen lagen vrijdagochtend om 10.00 uur 218 patiënten. Hiervan komen 74 patiënten uit andere regio’s. Dat meldt het Regionaal Overleg Acute Zorg Noord-Nederland (ROAZ-NN) vrijdagmiddag.

In Groningen liggen 54 patiënten op de intensive care en 73 patiënten op een speciale verpleegafdeling. Dat is een lichte daling ten opzichte van donderdag, toen lagen 55 patiënten op de intensive care en 77 patiënten op een verpleegafdeling. Dit betreft patiënten met een aangetoonde besmetting met COVID-19 of een verdenking daarop.

Er is in de noordelijke ziekenhuizen volgens ROAZ-NN ruim voldoende capaciteit beschikbaar voor de opvang van patiënten.

Landelijk

Het aantal Nederlandse doden door het coronavirus is met 144 gestegen tot zeker 3459. Van deze mensen staat vast dat ze waren besmet met het virus. Het werkelijke aantal overledenen ligt waarschijnlijker hoger, omdat niet iedereen op het coronavirus wordt getest. Bovendien worden overlijdens soms pas na een paar dagen doorgegeven.

Het RIVM registreerde 156 nieuwe ziekenhuisopnames. Sinds het begin van de uitbraak zijn in totaal 9456 mensen opgenomen in ziekenhuizen. Het aantal bevestigde besmettingen steeg met 1235 naar 30.449. Het werkelijke aantal Nederlanders dat het coronavirus heeft opgelopen, ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

Het aantal meldingen van ziekenhuisopnames daalt al een tijdje. Het aantal gemelde sterfgevallen daalt ook, maar volgens het RIVM “minder snel dan de ziekenhuisopnames”.

Vooralsnog was 31 maart de dag waarop de meeste mensen overleden aan het coronavirus: 163. Onder de doden zijn vooral veel 65-plussers, maar ook drie twintigers, zes dertigers en dertien veertigers zijn aan het coronavirus overleden. De ziekte is vooral vastgesteld bij mensen van boven de 50, maar onder de patiënten zijn ook meer dan driehonderd kinderen.

Volgens het RIVM en het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn vorige week 2.000 mensen meer overleden “dan we zouden verwachten voor deze tijd van het jaar”. Het hoge cijfer heeft waarschijnlijk te maken met het coronavirus. Echter waar in andere gemeentes in Nederland het aantal sterftes sterk toenam ten opzichte van de eerste tien weken van vorig jaar, is in zowel de gemeente Groningen als in de provincie weinig tot geen verschil te zien in het aantal sterfgevallen met weken voor de uitbraak van het virus.

Coronacijfers van vrijdag

  • Positief geteste personen: 30.449 (+1.235);
  • Ziekenhuisopnames: 9.465 (+156);
  • Overleden personen: 3.459 (+144).

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden