Persconferentie: ‘Niet in één keer terug naar normaal’

Foto: Archief De Redactie

Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid gaven een persconferentie na het crisisoverleg woensdagmiddag van het kabinet.

Premier Rutte wilde niet vooruitlopen over de situatie na 28 april. Eén ding is volgens Rutte wel duidelijk. “Als we willen versoepelen, is het niet in één keer terug naar normaal.” Hoe dan ook moeten we ons volgens Rutte voorbereiden op een overgangsfase. “Op het nieuwe normaal van onze anderhalve-meter samenleving.”

Als we niet oppassen krijgen we direct weer een piek en daarom moet er verstandig en voorzichtig en stap voor stap gekeken worden naar de maatregelen.

Drie criteria

Er zijn drie belangrijke criteria voor het besluit om de intelligente lockdown te herzien of handhaven, zei Rutte. Dat zijn de druk op de zorg, de bescherming van ouderen en kwetsbare mensen met een zwakke gezondheid en het inzicht in de verspreiding van het virus.

Rutte begon met een grote dank voor afgelopen weekend, ‘het ging bijna overal goed, en waar het niet goed ging werd gehandhaafd’. Rutte zei: “Geweldig dat zoveel mensen volhouden”. Met zelfbeheersing, behoedzaamheid en gezond verstand krijgen we het virus onder controle.

De maatregelen hebben effect. Het aantal ziekenhuisopnames neemt af, maar er wordt gigantisch veel gevraagd van de zorg. Minister de Jonge riep op dat mensen die klachten hebben “Wel” naar de huisarts gaan.

Ook kan naar verwachting de reguliere zorg worden hervat in ziekenhuizen.

Met 17 miljoen mensen is het zoeken naar juiste balans om maximaal het coronavirus onder controle te houden. Er zijn geen eenvoudige oplossingen.

Het is de vraag of op 28 april de maatregelen betreffende de intellectuele lockdown worden gehandhaafd, versoepeld of stapsgewijs versoepeld. In ieder geval zal het een nieuw normaal anderhalve meter afstand samenleving worden voor een lange periode.

De boodschap blijft: ‘Hou vol!’

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen