Groninger SP-gemeenteraadsfracties: ‘Betere werkomstandigheden en bescherming voor cruciale beroepen’

Foto: CC0/Publiek Domein

De SP-gemeenteraadsfracties in Groningen en de gemeenten Het Hogeland, Midden-Groningen, Oldambt. Veendam, Appingedam, Stadskanaal en Pekela willen dat alle burgemeesters en wethouders meer aandacht te besteden aan de werkomstandigheden van mensen in cruciale beroepen.

Bij de SP zijn de afgelopen weken meerdere signalen binnengekomen van werkers en cliënten die zich onvoldoende beschermt voelen door een tekort aan mondkapjes, handschoenen en desinfecterende middelen. Het gaat de SP om werkers in de thuiszorg, de bejaardenhuizen en verpleeghuizen, de kinderopvang, de schoonmaak, het openbaar vervoer, het WMO-taxivervoer, de retail- en detailhandel, de bouw en de industrie.

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk (Groningen): “Van werkers in cruciale beroepen krijgen wij signalen dat er onvoldoende beschermingsmaterialen beschikbaar zijn en dat werkers zich hier onzeker, angstig en onveilig door voelen. Ondertussen gelden de strengere regels van het RIVM al enkele weken. Het is tijd dat werkers in cruciale beroepen nu veilige werkomstandigheden door de overheid gegarandeerd krijgen.”

Doordat werkers in de huishoudelijk zorg soms geen of onvoldoende geschikte beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en handschoenen hebben zeggen sommige cliënten hun zorg af. SP-fractievoorzitter Linda Visser (Het Hogeland): “Thuiszorgwerkers komen bij meerdere mensen die behoren tot de kwetsbare groepen. Dat levert risico’s voor henzelf en de cliënten op. Wanneer mensen hun thuiszorg afzeggen bestaat het risico van vereenzaming, vervuiling en verwaarlozing. Want familie, vrienden en buren kunnen helaas ook niet meer langskomen.”

De fracties hebben gezamenlijk en tegelijkertijd vragen ingediend omdat de signalen overal vandaan komen en bedrijven en organisatie vaak in meerdere gemeenten werkzaam zijn.

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden