Drie onderzoekers van de RUG ontvangen een ERC Advanced Grant

Foto: Publiek Domein

Drie onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een ERC Advanced Grant toegekend gekregen. Een Advanced Grant is bedoeld voor gevestigde onderzoeksleiders met een erkende staat van dienst voor wat betreft onderzoeksresultaten. De European Research Council (ERC) kent deze beurzen toe.

Prof. dr. Gerard Roelfes, onderzoeker bij het Stratingh Institute for Chemistry, ontvangt een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro voor het maken van een nieuwe ‘designer’ enzymen te maken die deels niet-natuurlijke aminozuren bevatten. De nieuwe enzymen die in dit project worden gemaakt, zullen worden toegepast voor de katalyse van belangrijke chemische reacties die niet in de natuur voorkomen.

Prof. dr. Léon Koopmans, onderzoeker bij het Kapteyn Astronomical Institute ontvangt 3,5 miljoen euro om extreem zwakke radiosignalen te detecteren van neutraal waterstof afkomstig uit de eerste miljard jaar van ons heelal. Daarvan wordt 1 miljoen euro besteedt aan een nieuw computersysteem voor dataverwerking en -opslag.

Prof. dr. Erwin de Blok ontvangt 2,5 miljoen euro om de herkomst van het neutrale waterstofgas in melkwegstelsels te achterhalen. Neutraal waterstofgas vormt de brandstof voor stervorming. De meeste sterrenstelsels hebben niet genoeg gasreserves om hun hele leven sterren te vormen. Prof. dr. De Blok en zijn onderzoeksgroep gaan extreem gevoelige radiowaarnemingen gebruiken van nabije sterrenstelsels, die gemaakt worden met de nieuwe MeerKAT radiotelescoop in Zuid-Afrika, om dit gas te detecteren.

Prof. dr. De Blok is stafastronoom bij ASTRON en daarnaast als adjunct hoogleraar werkzaam bij het Kapteyn Instituut van de RUG. Hij is tevens Honorary Professor bij de Universiteit van Kaapstad, Zuid-Afrika.

European Research Council

De ERC is de belangrijkste Europese financieringsorganisatie voor excellent grensverleggend onderzoek. In deze ronde hebben 185 onderzoekers een ERC Advanced Grant ontvangen, ter waarde van in totaal 450 miljoen euro.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden