Zomertijd 2020

Foto: De Redactie

Dit weekend gaat de zomertijd in. In de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 maart wordt de klok om 2.00 uur een uur vooruit gezet naar 3.00 uur. Dat betekent dit weekend een uurtje korter slapen, maar zondagavond is het weer een uur langer licht.

De zomertijd start dit jaar met een winters karakter. Het wordt maar 6 tot 8 graden en door een stevige noordoostenwind voelt het aan als -1 tot +3 graden, meldt Weeronline. Normaal ligt de temperatuur rond de 11 graden. Ook trekken enkele winterse buien met hagel of natte sneeuw over het land. Ook tijdens buien voelt het guurder aan.

Ezelsbruggetje

Een handig ezelsbruggetje om te onthouden of de klok voor- of achteruit gezet moet worden is: “Voorjaar is de klok Vooruit zetten”.

De zomertijd houdt in dat de klok een uur voor loopt op de standaardtijd (normaal de wintertijd) gedurende de zomermaanden.

In de zomer komt de zon zo vroeg op, dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Het is ’s morgens langer donker en ’s avonds blijft het langer licht.

De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden en niet bewezen. Het verzetten van de klok heeft volgens verschillende onderzoeken een nadelig effect op onze biologische klok en onze spijsvertering.

Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. De zomertijd in de Europese Unie loopt van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

De Europese Commissie wilde vanaf 2019 de zomertijd en wintertijd afschaffen. Het voorstel kreeg geen instemming van de lidstaten. In april 2021 wordt er opnieuw naar het voorstel gekeken. Als het voorstel dan wordt doorgevoerd, mag elk land uit de EU zelf bepalen of ze voor altijd in zomertijd blijven of in de wintertijd.

In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober gaat de klok weer een uur terug (wintertijd).

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden